Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk spurtduell avgjorde Bessemerloppet – men Löfström överlägsen i damklassen

Till slut var det bara en oerhört dramatisk spurtduell som återstod i herrklassen – kanske den hetaste och tuffaste i Bessemerloppet historia.
Efter 43 kilometers åkning vann Orsas Fredrik Byström tre tiondelar före Axel Bergsten från Skövde.
Men i damklassen var Årsundas Annika Löfström överlägen och tog hem sin fjärde seger i skidspåren i Högbo.

Annons

– Det här var otroligt skönt och roligt att äntligen få kliva högst upp på pallen just här. Jag har både varit två och trea tidigare så nu var väl på tiden att jag vann också, sa Byström efter en spurtduell som gjorde att snön sprutade kring stavarna.

Häftigt var ordet. Efter att en grupp på åtta åkare tagit sig loss i herrarnas elitklass så minska gruppen för varje varv av de fyra som kördes på den dryga milen långa slingan som Högbo AIK hade slitit stenhårt för att jobba fram åkbara spår i. När åkarna kom in på stadion för den sista slingan på några hundra meter var det bara två kvar.

– Det var lite segt och jobbigt på andra och tredje varvet men jag lyckades hålla mig kvar. Sedan släppte det och jag kände mig starkare och starkare in på slutvarvet. Men det var otroligt jämnt och det var först de sista stavtagen som jag kände och förstod att jag hade det här, sa Byström.

33-åringen från Orsa har varit på plats för Bessemerloppet de sista sex-sju åren och han kommer tillbaka därför han gillar det han får.

– Dels ligger loppet perfekt i tiden två veckor före Vasaloppet och det blir en riktig genomkörare. Men också för att det är väldigt välarrangerat med fina förutsättningar och spår utefter det väder som har varit. Det kan inte bli bättre.

Både elit och motionärer har Bessemerloppet just som en viktig förberedelse inför den stora skidklassikern mellan Sälen och Mora. I år var det 1000 deltagare som skulle tävla i de två åkbara spår som fanns. Upplagt för trängsel och lite oro när snabba elitåkare skulle varva långsammare motionärer.

– Men det har fungerat väldigt bra och disciplinen har varit stor. I bland har man fått hojta till men överlag har vi kunnat köra om i det vänstra spåret och det har blivit sportsligt rättvist, menade Byström.

Han har varit 23:a som bäst i Vasaloppet och efter segern i Bessemerloppet och en segercheck på 12 000 kronor så är målet att förbättra den placeringen.

– Topp tio skulle jag vara otroligt nöjd med.

På damsidan var Annika Löfström tillbaka som segrare efter att varit två bakom Britta Johansson-Norgren förra året. Totalt var det här Annikas fjärde seger i hemmaspåren.

– Jag är ju mer eller mindre uppvuxen här och det är alltid speciellt att komma hem och åka. Bessemerloppet betyder mycket för mig och det är alltid kul att vinna.

Efter fyra raka tävlingshelger där hon varit i Mellaneuropa och kört långloppscupen så väntar nu lite vila och sedan Vasaloppet som är det stora målet. Där har hon varit trea som bäst tidigare.

– Jag hoppar nog över Tjejvasan för att bara koncentrera mig på det stora loppet. Det är tuff konkurrens men jag är väldigt sugen på att avsluta den här säsongen på bästa sätt, sa Annika.