Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dråpförsök eller nödvärn med trädgren?

GÄVLE 16-åringen som slog en 18-årig man i huvudet med en trädgren skyllde på att han var hotad. Han lämnade även nya och sensationella uppgifter att han dödshotats vid ett tidigare tillfälle.

Annons
Rättegången om den uppmärksamma misshandeln på Drejargatan nära Fjärran Höjder inleddes i Gävle tingsrätt under förmiddagen i dag.
I centrum stod en den misstänkte, en 16-årig Gävlebo, och offret, en 18-årig man som också kommer från Gävle.
De båda möttes under natten till den sista mars. För 18-åringen resulterade mötet i två veckors vård på avdelningen för neurologi på Akademiska sjukhuset där läkare bedömde att han kunde dö.
Han klarade sig mycket bra med tanke på blödningarna inne i hjärnan och han kunde nu vittna inför rätten om vad han mindes. Eftersom som det första slaget med den kraftiga trädgrenen, som var åtminstone två meter lång och liknade en påk, träffade 18-åringen i bakhuvudet kunde han av förklarliga skäl inte se vem som utdelade slaget.
Men 16-åringen som står åtalad för dråpförsök har i polisförhör erkänt att det var han som slog. Nu påstod han också att 18-åringen hade en pinne eller kvist i ena handen och att denne höjde armen som för att slå till 16-åringen.
Att 16-åringen i det läget slog till 18-åringen var en fråga om nödvärn, hävdade försvarsadvokaten Bengt Hennel.
16-åringen nekade också till att ha utdelat ett andra slag med trädgrenen när 18-åringen fallit till marken.
Sedan utbröt ett mindre gräl mellan åklagare och försvarare. Anledningen var helt nya uppgifter från 16-åringen. Dessa gick ut på att 18-åringen och andra kamrater till honom hotat att döda 16-åringen under ett bråk i somras eller i höstas.
Uppgiften fanns i förundersökningen men kallades då bara "munhuggning".
Åklagare Kjell Lindqvist kommer sannolikt att beordra ytterligare polisförhör för att bemöta de nya påståendena.
Försvarssidan försökte få medier och allmänhet utslängda från förhandlingen med hänsyn till att unga lagöverträdare ska ges särskild hänsyn. Stor uppmärksamhet kunde vara skadlig för 16-åringen.
Rättens ordförande, Erland Hesslow, meddelade efter en kort överläggning att rättegången skulle vara fortsatt offentlig.
Nästa förhandlingsdag är på fredag då ett stort antal kamrater till både den misstänkte och brottsoffret ska förhöras om vad som hände i slutet på mars.

Mer läsning

Annons