Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dråpslag för KFG

Arbetsförmedlingen säger upp avtalet om jobbcoachning med företaget KFG på elva orter i landet, bland dem Gävle. Enligt Arbetsförmedlingen håller inte KFG vad de lovat.

Annons

KFG, med huvudkontor i Sandviken, var en av de stora vinnarna när Arbetsförmedlingen upphandlade tjänster för att få ut långtidsarbetslösa och ungdomar på arbetsmarknaden. KFG tog hem majoriteten av kontrakten i landet.

Men den bemanning på jobbstationerna som KFG utlovade i sitt anbud har företaget inte klarat att hålla. I stället för en jobbcoach på sexton inskrivna arbetssökande har det enligt TV4 på vissa orter bara funnits en coach på 40 inskrivna.

Arbetsförmedlingen har efter en egen granskning även hittat andra brister i dokumentation och kvalitetssäkring. I fredags fick KFG beskedet att Arbetsförmedlingen säger upp avtalet på de elva orterna. Förutom Gävle mister KFG kontraktet i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö och flera andra stora städer.
– Vi tycker att det är konstigt. Arbetsförmedlingen har kontrollerat oss under hela hösten och inte haft några synpunktetr, säger Bo Carlsson, VD på KFG.
– Nu får vi se vad vi gör. Vi överväger rättsligt prövning.

Enligt Bo Carlsson innehåller avtalet inga uppgifter om hur stor bemanningen ska vara. Han tycker att det viktigaste är resultatet av coachningsarbetet. Hittills har KFG lyckats få ut drygt 30 procent av de arbetslösa i jobb.
– Den delen har tappats bort.
KFG:s jobbstation i Gävle hade ett tiotal anställda när den invigdes i januari i år. Då räknade Bo Carlsson med att KFG skulle ge coachning till 700 arbetssökande under 2009.