Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dressyr är rätta valet för Fanny

20-åriga Fanny Claesson från Gävle arbetar som dressyrelev i Skåne. Det gillar hon. Därför tackade hon nej när hon blev antagen till Hippologutbildningen på Flyinge/Strömsholm, som startar nu.

Annons

Det är i Mattias Jansson Dressyrstall på Hviderups gods utanför Lund nära Flyinge som Fanny Claesson varit dressyrelev sedan hon tog studenten på Realgymnasiet Gävle förra våren. Nu har hon haft sommarlov hemma i Gävle och hästen Mr Deniro har hon haft uppstallad på hennes moderklubb Gävle fältrittklubb.

Mattias Jansson är Grand Prix-ryttare, samt en av Sveriges framgångsrikaste utbildare av unga hästar och hingstar till bruksprov.

Fanny köpte sin första egna häst därnere, Mr Deniro, genom Staffan och Lisa Lidbäck.

Under det gångna året har Fanny sökt och blivit antagen till Hippologen, men tackade nej.

• Varför?

– Jag kör stenhårt på att jobba så länge kroppen känns fräsch och jag tycker det är roligt, att det känns bra helt enkelt. Meningen var att jobbet hos Mattias skulle vara den där arbetslivserfarenheten innan Hippologen, det var tanken. Jag har fått lite olika jobberbjudanden inom häst. För erfarenhetens skull fortsätter jag jobba vidare i ett annat elitsatsande dressyrstall. Eftersom Hippologen även går på distans, planerar jag att genomföra den så, för det finns mera tid om jag jobbar där och så säljer jag Deniro.

• Varför?

– Det finns så gott om hästar. Det blev lite mycket att ha egen häst utöver de som finns därnere. Synd att man känner att man inte riktigt hinner med sin egen häst. Hästar får man ändå i jobbet. Då säljer jag Deniro som allroundhäst, han kan bli läromästare åt en passande junior. Han är ganska okomplicerad och är en så trevlig individ.

För tjejer och killar som planerar att arbeta med hästar och funderar på att gå Hippologutbildningen, som ofta är ett krav för anställning inom hästnäringen, berättar Fanny här om hur det gick till när hon ansökte inför den här höstterminen och blev kallad till antagningsprov:

– Antagningsprovet var på Strömsholm i våras. Jag hade ganska bra betyg faktiskt. Efter genomgång av dagen med bedömningsgrupperna, tre hästar i hoppning, tre i dressyr och tre i hästhantering, delades vi in i grupper, 5-6 elever i varje. Vi fick schema på vilken grupp som skulle göra vilket moment i vilken ordning.

• Hoppning:

– Jag fick börja med hoppningen. Vi fick rida fram (= värma upp) självständigt i skritt, trav och galopp. Vi fick rida på linjer, studsserie på böjt spår, lång anridning räcke - oxer och avsluta med kombination. Vi bytte hästar och gjorde samma övningar igen. Och vi bytte därefter för tredje och sista gången.

• Hästhantering:

– Därefter hästhantering. Vi fick visa häst vid hand och exteriör. Vi skulle springa med hästarna i ett varv, jag sprang inte på så jag fick ta ett varv till. Det var jobbigt! Vi bytte hästar och gjorde samma övningar igen. Och vi bytte därefter för tredje och sista gången.

• Dressyr:

– Sist dressyr. Vi fick värma upp självständigt i skritt, trav och galopp. Vi red övningar på volt, tempoväxlingar, sedan ut och rida mer sidvärts, sidförande och samlig. Vi bytte hästar och gjorde samma övningar igen. Och vi bytte därefter för tredje och sista gången.

• Samling:

När vi tagit hand om hästarna, sadlat/tränsat av och skött om dem, samlades vi igen. Vi fick träffa andra årets elever som berättade. De förklarade bland annat att de som blir antagna får veta det tidigt medan de icke antagna får vänta längre på besked. Vi fick bedömningsprotokollen med skalan 5-10.

• Antagning:

– Jag godkändes och blev antagen. För mig blev det mycket funderande på om jag skulle gå eller inte. Jag började väga för- och nackdelar mot varandra. I den situationen tog jobbet överhanden.

Annons