Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drogfritt alternativ sparas in på cityfesten

GÄVLE
För första gången på tre år kommer inte evenemanget Stolt och nykter att arrangeras under cityfesten. Därmed försvinner ungdomarnas största drogfria mötesplats.

Annons
- Det är synd. Vi vet att arrangemanget är viktigt, säger Sören Antman, verksamhetsansvarig på fritidsgården Block Seventeen.
Under tidigare år har evenemanget varit en naturlig träffpunkt för ungdomar och ledare från fritidsgårdarna. Nu försämras den kontakten och det kan leda till att ungdomsfylleriet ökar, be- farar Sören Antman.
- Det är alltid så när man tar bort förebyggande aktiviteter. I slutändan kan socialtjänsten får mer att göra, säger han.
Under de tre senaste åren har kultur- och fritidsnämnden avsatt 25 000 kronor till Stolt och nykter.
Cityfestarrangörerna har löst alla praktiska detaljer och fritidsgårdarna har tillsammans med kommunen stått för ungdomsdiskot, caféet och de övriga aktiviteterna.
Utan Stolt och nykter blir de drogfria ungdomsaktiviteterna under kvällstid lätt- räknade. Arrangörerna till cityfesten har inga planer på att ordna något alternativ till den uteblivna tillställning.
- Det är tråkigt att den biten faller bort, men vi har inga möjligheter att ta en sådan kostnad sedan kultur- och fritid dragit sig ur, säger Tomas Gavlén, festgeneral.
Redan i början på året beslutade kultur- och fritidsnämnden att lägga ner Stolt och nykter. På så vis sparade nämnden 25 000 kronor.
- Det kan tyckas som en liten besparing, men under det rådande ekonomiska läget måste man dra in både här och där. Vi har byggt vårt beslut på förra årets evenemang som inte var någon höjdare, säger Lars-Göran Ståhl, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Om förra upplagan inte var någon höjdare, varför satsar ni då inte mer pengar i år?
- Visst kan man säga så, samtidigt måste vi då fundera var vi ska spara istället.

Under förra mandatperioden hade barn och ungdomar högsta prioritet. Hur ser det ut nu?
- Målsättningen är fortfarande att det är barn och ungdomar som är den prioriterade gruppen.

Vilket ansvar har kommunen för ungdomarna under en stadsfest av den här typen?
- Jag anser att det inte bara är kommunens ansvar, det är ditt och mitt ansvar och övriga arrangörers ansvar att det möjliggörs för samtliga att kunna delta i festen.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se