Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drogfritt på väg att bli tradition

GÄVLEDen drogfria avslutningsfesten i Furuvik blev lyckad.

4 600 ungdomar hade samlats i parken för att lyssna på Infinite Mass, Mendez och fira att sommarlovet äntligen börjat.
Kostnaden för Gävle kommun landar på cirka 200 000 kronor och det är väl investerade pengar, anser Furuviksparkens vd Tom Widorson.
- Vi tvingades avvisa fyra-fem ungdomar under hela kvällen. Det är inte mycket.
Tidigare år har Gävle kommun anordnat disko i Boulognern. Förra året beslutade kommunen, Stolt & Nykter och Furuviksparken dock att anordna ett drogfritt arrangemang i Furuvik. Försöket föll väl ut och därför beslutade man att göra samma sak i år.
Arrangörerna tog emot 40 busslaster med examensfirande ungdomar från 15 olika orter i Gästrikland, Hälsingland, Uppland och Dalarna. Sammanlagt kom cirka 1 500 av de avslutningsfirande ungdomarna från orter utanför Gävle. Majoriteten av besökarna var högstadieelever.
- Det gick otroligt bra, över förväntan, säger Tom Widorson.
Av alla ungdomar var det alltså bara en handfull som man tvingades avvisa på grund av att de druckit alkohol.
- Hade vi inte ordnat det här skulle fler ungdomar ha blivit kvar i Boulognern. När polisen kom till parken på kvällen sa de att det knappt var någon där.
Fredagskvällens avslutningsfirande i Gävle blev också relativt lugnt även om polisen hade en hel del att göra.
Ett arrangemang som det i Furuvik är förstås inte gratis.
En viss del fick ungdomarna själva betala. En entrébiljett kostade 75 kronor, förköp 60 kronor. I priset ingick - förutom resan till parken och inträde - även åkband till alla attraktioner.
Gävle kommun är garant för arrangemanget och har dessutom bidragit med 100 000 kronor i pengar. Tillsammans med diverse personalkostnader och annat stannar kommunens andel på cirka 200 000 kronor.
Dessutom har man fått in mellan 70 000 och 80 000 kronor i sponsorspengar från några företag. Efter förra årets arrangemang blev det dessutom 40 000 kronor kvar, pengar som gick till årets fest. Tom Widorson hoppas att det ska bli en slant över i år också som man ska lägga på nästa års avslutningsfest. För en sådan hoppas han att det ska bli.
- Lyckas vi ha det här arrangemanget tre år i följd blir det en tradition, säger han.