Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drogtesterna igång på Sandvik

SANDVIKEN
I går morse togs det första drogtestet på Sandvik.
Slumpen valde Kjell Karlsson, inköpare på Sandvik Materials Technology.

Annons
- Jag tycker det är en positiv grej som företaget har infört, säger han. Problem finns överallt. Det svåra är att upptäcka dem.
Från och med nu kan alla anställda, när som helst på dygnet, kallas från arbetet till Företagshälsan. Beskedet att han var först ut fick Kjell Karlsson samma morgon. Det skapade munterhet bland kollegorna.
- De bara skrattade år mig. De visste att jag hade varit på affärsmiddag i går kväll, säger han.
- Men för den lilla mängd jag drack är jag inte alls orolig.

Gäller alla
I går fick han lämna ett urinprov och göra ett utandningsprov som mäter alkoholhalten. Det kommer även 1 399 andra Sandviksanställda att göra varje år. Företagshälsans personal är inte undantagna, inte heller företagsledningen.
Vem som ska testas avgörs hos analysföretaget EDTS i Stockholm. Därifrån skickas listor med utslumpade nummer som sedan matchar med Sandviks personallistor. Därefter kallas den anställde bara en kort stund innan testet ska genomföras. Men det finns ett problem.
- De ska ju jobba också, säger undersköterskan Ingrid Gustafsson.
Skulle det vara så att en person till exempel befinner sig i en annan del av världen så får man helt enkelt vänta med testet.
Urinprovet skickas sedan till Stockholm för analys av cannabis, amfetamin, ectacy, heroin, morfin och bensodiazepiner, det vill säga lugnande mediciner.
Kjell Karlsson har arbetat på Sandvik sedan 1964 utan drogtester. Men att de nu införs har inte diskuterats särskilt mycket på jobbet, berättar han. Det är ingen kontroversiell fråga. I dag tycks de flesta vara överens om att det är bra för både företaget och den anställde. Om någon fastnar i testet ska det inte innebära att han eller hon får sparken. Policyn ska istället vara rehabilitering till arbete.
- Det är ett instrument för att hjälpa människor innan de blivit av med jobbet, säger drogterapeuten Lasse Andersson.

Drogterapeut
Om det visar sig att någon har problem väntar samtal med en drogterapeut.
I går var en speciell dag även för personalen på Företagshälsan.
- Man skulle nästan ha haft ett rött band som man kunde klippa, skrattar undersköterskan Lena Peters.
Men drogtester på Sandvik är inget nytt för dem. Även tidigare har alla nyanställda testats och 25 procent av sommarvikarierna. Skillnaden är att de nu blir många fler. 25 procent av alla anställda kommer att testas varje år under de första fem åren. Därefter tio procent per år. Målet är att omkring 70 procent ska ha testats minst en gång under de första fem åren.
Har Kjell Karlsson otur kan han bli kallad fyra gånger per år.
JOHAN PIHLBLAD
026-27 75 92
johan.pihlblad@gd.se