Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömhuset vid Storsjön står färdigt

SANDVIKENSkulle den lilla sommarstugan byggas ut eller skulle det satsas på ett nybygge?- Jag hade många sömnlösa nätter innan jag fick klart för mig vad jag skulle göra, säger Dan Nordfeldt som nu efter ett halvårs slit har drömhuset vid Storsjön klart.

Annons
Det blev ett nybygge på 75 kvadrat i den lilla idylliska viken vid Falknäset.

- Jag har ritat om ett monteringshus efter egna idéer och tankar, fortsätter Dan. Det blev en hel del ändringar innan jag och sambon Barbro till slut blev nöjda. Vi behöver inte ha större utrymme.

Året runt
Radhuset på Takläggargränd såldes och nu blir det året runt-boende vid Storsjön. Men Dan och Barbro behöver inte känna sig ensamma eftersom allt fler väljer att bo så vid Storsjön. Av de 39 stugägarna i föreningen bor redan sex familjer permanent.

- Det är ett perfekt västerläge där vi ser Bångs och över till Västerfjäden, menar Dan. Så här kommer vi säkert att trivas.

Det märks att Dan och Barbro satt sin personliga prägel på huset. Lågt i tak, bara 2.30, men i vardagsrummet går taket upp i nocken vilket ger ett mycket luftigt intryck.

- Vi började bygga i december och sedan var det klart i april och vi kunde flytta ut i maj, fortsätter Dan Nordfeldt. Men vi ska komma ihåg att vi hade tur med vädret. Våren var så pass bra att jag kunde måla huset i mars och april och det är tidigt.

Lösvirke
Huset är byggt i lösvirke och kostnaderna steg.

- Det är dyrt att bygga i dag, menar Dan. Men samtidigt har vi nu fått ett hus som vi trivs med och här blir vi kvar. Att bygga i lösvirke ger en större frihet och jag tycker det blir bättre.

Golvet i vardagsrummet är en dröm. Äkta ekgolv, men Dan inte törs berätta vad det kostade.

- Jag prutade rejält, skrattar Dan och till slut kom försäljaren och jag överens.

Dan köpte sommarstugan 1990 av gamle SIF-målvakten Stig "Tjofsen" Olsson. Och det blev en snabb affär.

- Jag var på fotboll och hörde att "Tjofsen" skulle sälja, säger Dan. Efter matchen åkte jag direkt till bensinstationen där "Tjofsen" jobbade och affären gjordes upp. Sedan har jag hållit på och ändrat lite på stugan varje sommar innan det slutliga beslutet om en nysatsning gjordes.

På strandtomten har det också gjorts en rejäl uppsnyggning. Här finns både garage, gäststuga, vedbod och bastu. Allt för att göra livet gladare.

Bubbelbad
- Men bäst av allt är nog bubbelbadet, säger Dan. Det är underbart att få krypa ner och låta de heta vattenstrålarna mjuka upp de trötta lederna.

Nog får Dan tid till avkoppling nu när han gått i pension.

- Men jag har firman kvar och ställer gärna upp och hjälper andra som har kommit i svårigheter, menar Dan.

Däremot verkar fotbollen bli ett avslutat kapitel. I över 50 år har det varit hans stora fritidspassion. Från den begynnande starten som pojklagsspelare i Järbo GIK via Högbo AIK och avslutningen i Järbo IF 1976.
Därefter blev det Sandvikens IF som lagledare och tränare under fyra år innan det blev Järbo IF igen.

- Under de här åren var också Gefle IF intresserad av mig, avslöjar Dan. Men jag är lite för mycket sandvikenbo för att gå utanför kommungränsen, skrattar Dan. Jag trivs med Sandviken, folket och mentaliteten.

Och trivs gör Dan också i nya huset vid Falknäs.

JÖRGEN LARSSON