Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen gick i uppfyllelse

JÄRBOI många år har har dansläraren Putte Bergström haft en dröm - att för en kväll ordna dans på Djupdals loge utanför Järbo.

Annons
- Nu är vi här och det blir samtidigt det sista jag ordnar, säger Putte Bergström medan han tar en paus i hartsningen av loggolvet. Hartset är perfekt och det här började jag med redan på gamla Folkets hus i Sandviken.

Det är 40 år sedan som det ordnades dans på Djupdals loge. Kvällen till ära spelar Jontez.

- Vi måste ha 200 besökare för att det ska gå ihop och jag tror vi klarar det, skrattar Putte. Det har i alla fall talats om det här i Järbo de senaste veckorna.

Var en kultplats
Djupdals loge var en kultplats under 50 - talet. Här var Curt Görans husband, Streaplers har spelat och Moonlights med Lasse Holm trodde inte sina ögon den gång de var på plats.

- De trodde inte att det skulle gå att spela här, minns Rune Eriksson som äger logen. Men det kunde de.

Publikrekordet har ändå Sandvikens första riktiga rockband Butterflies. Då var det absolut fullsatt.

- På den tiden hade vi hunnit ta bort hö på åkrarna och de kunde användas som parkeringar, fortsätter Rune Eriksson. Nu är det säd på åkrarna, men hade Putte hört av sig lite tidigare hade vi nog fixat det.

Rune minns med glädje åren när logen var mötesplatsen.

- Ja, det var tider, skrattar han. Vi hade en bensindriven generator för strömmen och en kväll tog bensinen slut och det blev kolmörkt. Men det var bara att åka ner till Järbo och tanka och köra vidare.

Blev för arbetssamt
Anledningen att logdansen försvann var att det till slut blev för arbetsamt. På den tiden serverades korv och kaffe, men det behövdes inte den här kväll när de flesta besökarna hade egna korgar med sig.
Det var många äldre som kom på onsdagskvällen. Nostalgin lyste i ansiktena på de flesta.

- När Putte kom och ville ordna en logdanskväll ställde vi upp, säger Rune. Det är han värd med tanke på hur många järbobo han lärt dansa.
Enligt Puttes egna uppgifter ska det var 1400 personer som lärt de rätta stegen av honom.

JÖRGEN LARSSON