Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen lever jag ut här!

Varje ledig stund har han skissat och byggt och nu har Jimmys dröm kommit ett steg närmare målet. En funktionell etta står redo på däck. I hytten som så småningom ska bli både tvättstuga och badrum.

För att prova på sitt framtida liv med husbåt har Jimmy installerat ett husvagnskök. I sommar blir skorven Nima en flytande sommarstuga.

– Det här är friheten det, säger Jimmy och lutar sig bakåt i sin mjuka skinnsoffa.

Ovanför soffbordet i furu hänger en fotogenlampa och dinglar. Jimmy reser sig för att tända lyktan och göra det lite hemtrevligt. Han köpte den på Erikshjälpen, sin nya granne.

– Det är skillnad på nytillverkat trams och bättre begagnat med lite känsla. Priset var dessutom något förmånligare än i specialbutiken för båtprylar, förklarar han och fortsätter.

– Här på båten kan man vara den man är utan att störa andra. Det är lugnt och fridfullt, fast det har blivit lite stojigare sedan Erikshjälpen flyttade in, säger han och ler skämtsamt. De som håller på där börjar bullra redan vid sjusnåret på morgnarna och jag som jobbar bäst på nätterna har nyss somnat vid den tiden.

Jimmy är nöjd ändå. För snart två år sedan köpte han en gammal rostig skorv på blocket som han tänkte inreda till en flytande bostad. Skorven ligger på södra kajen i Gävle hamn, med utsikt över inloppet och den resliga Silon. Hans tidsplan är på fem år och redan nu är en kompakt etta med kök färdig. Stilen kanske lutar mer åt en friggebod än en lyxvilla, men detta är bara början.

– Lite får man kompromissa om man vill leva ut sin dröm, säger Jimmy. När jag är klar får jag ett badrum på åtta kvadratmeter här, rena lyxbadrummet!

Tidigare hade Jimmy en husvagn på däck där han kunde ta sina fikaraster eller en tupplur. Nu är en isolerad hytt på 21 kvadratmeter klar med både el, rinnande vatten, akvarium och ett sprillans nytt kylskåp.

– Jag fick se det på OBS i Valbo och blev störtkär direkt! Utbrister han och tittar mot den breda kylskåpsdörren i rostfritt.

– Jag bara måste ha det. Det kostade 8 500 kronor plus försäkringen men det var det värt. Det är så fint att alla får plats att lägga in sitt när det är fest också.

Han hade nyss ett gäng hemma på fika. Sju personer rymdes bra, men det kommer att bli större. Jimmys plan är att bygga på en till del på däck som ger rum åt byssa och mäss. Där ska han ha en utlämning mot fören, med sittplatser utanför. Som en kiosklucka eller en bar med anknytning till köket. Styrhytten ska sitta halvinfälld mellan främre delen och det nuvarande bygget och sticka upp från midjehöjd, så att han har god sikt åt alla håll. Skepparexamen har han fortfarande kvar att ta, än så länge använder han lillbåten. En styrpulpet med liten motor som han har förtöjd nedanför relingen.

– Jag brukar ta lillbåten när jag behöver åka nånstans, ungefär som andra tar cykeln. När det är vackert väder hoppar jag bara i den och åker längre ut för att sola. Testeboån är otroligt mysig. Eller om jag behöver handla mat, tar jag lillbåten in till Ica Spegeln vid Centralstation. Det är väldigt nära.

Jimmys kompisar är imponerade. En del brukar komma ner till kajen för att spatsera och njuta av friden och lugnet. Men Jimmys mamma är inte lika glad. Hon brukar undra varför inte han kan leva lite mer som de flesta andra, men hon accepterar ändå. Hennes oro kan Jimmy förstå, han är desto mer besviken på folk från kommunen som brukar klaga på byggmaterial och dylikt som de tycker skräpar på kajen.

– De säger jämt att jag måste städa. Det är därför jag har allt bråte på båten. Men det här är ett byggprojekt och det är såna som jag som står för attraktionerna här i hamnen. Tänk vad tråkigt om det bara fanns dyra plastbaljor med höga banklån. Det är kreativa projekt som gör att en hamn blir levande.

Jimmy har nog möblerat om 30 gånger, för att hytten ska bli så funktionell som möjligt. Han tycker det är skönt att ha fått igång värmen, samtidigt som han tycker att det är konstigt att elen till båtplatsen är så dyr. Jimmy brukar laga enklare mat i båtköket och i det fina kylskåpet står hans favoritsås ”Sriracha hot chili sauce”. Den använder han till det mesta. Han fick smaka första gången hos Kanonkorv på Stortorget och trodde att han skulle svimma för att den var så stark.

– Då duttade jag bara på några prickar på korven, men nu tar jag två rejäla strängar. Det ska vara drag i maten.

Jag frågar om han brukar ha några dambesök på båten.

– Någon jänta har väl varit här, säger Jimmy och ler. Men du ser ju hur det ser ut, tror du det här lockar tjejer? Nej, det måste bli mera färdigt först.