Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmens baksida

Har man inte sett Mickey Rourke i någon film förr tror man säkert att han är en wrestler – han är så i ett med sin roll som avdankad brottare. Det är ett hjärtskärande porträtt av en man som tvingas möta sig själv i sin ynkedom.

Randy ”The Ram” Robinson har varit med länge i wrestlingcirkusen. Han kan alla knep och han känner alla i branschen – inte i toppen, utan en bit längre ned.

Nu ska ha dra sig tillbaka, men vad ska han leva på? Han bor i en husvagn och får inget jobb. Han upptäcker att han bara kan en sak och bara känner stolthet inför sitt liv som brottare.

Wrestling är hans liv och han bestämmer sig för en sista match.

Det här är en film som visar baksidan av ”Den amerikanska drömmen”, de som inte når ända fram och kastas ut utan att ha någonting kvar.

Wrestlingen avslöjas i alla sina detaljer, med anabola steroider, rakblad i bandagen, brunkräm och solarier. De äldre brottarna hoppas på att överleva på att sälja souvenirer och autografer. Att kroppen tar stryk är Mickey Rourke ett bra exempel på, även om hans kropp har tagit stryk av boxning och droger. Han är i alla fall perfekt i rollen.

Till och med i den största förnedringen, när The Ram står i delikatessdisken i det lokala köpcentret, med plastmössa och plasthandskar, lever han upp en stund och man kan se hans forna charm och storhet.

Den kärlek han kan få måste han betala för och när han försöker återta kontakten med dottern upptäcker han att hon hatar honom för att han svek henne under uppväxten.

Han är ensam med sig själv och en kropp som håller på att svika honom.

Ja, det är sentimentalt. En riktig snyftare och i den genren en riktigt stor film och en grandios insats av Rourke.