Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du ska inte behöva vara kemist för att handla

Miljöpartiet vill förbjuda gifter som skadar barn. Som förälder ska du inte behöva vara expert för att gå och handla i mataffären, skriver miljöpartisterna Helena Leander och Bodil Ceballos.

Vågar jag köpa krossade tomater i konservburk, eller är det bisfenol A i den? Är det bekämpningsmedel i frukten? Och vilka parabener i hudkrämen var det nu som var värst?

Du ska inte behöva vara kemist för att gå i en vanlig mataffär. Det kan inte ligga på konsumenterna att navigera i en djungel av obegripliga ämnen. Ändå är det så i dag.

Som politiker har vi ett ansvar för att människor ska kunna lita på att de varor vi omger oss med är säkra. Trots det är giftfri miljö ett av hela 14 av 16 miljömål som Sverige missar med regeringens politik.

Att Alliansen efter sju år vid makten nu lägger ett förslag till riksdagen om kemikalier är mycket efterlängtat. Tyvärr är det påfallande tunnsått på konkreta åtgärder. Fler utredningar och allmänt hållna viljeyttringar varvas med frågor Sverige ska driva i EU. Att påverka EU är nödvändigt. Men det tar tid. Dagens barn hinner växa upp, omgivna av kemikalier som skadar dem.

För det första menar Miljöpartiet att vi måste utnyttja det utrymme som finns här och nu och förbjuda farliga ämnen i Sverige. Vi vill förbjuda farliga bisfenoler i varor som kommer i kontakt med livsmedel, utvidga dagens ftalatförbud så att det gäller alla leksaker och barnvårdsprodukter och dessutom textil, samt följa Danmarks exempel och förbjuda farliga parabener i hygienprodukter.

Dessa farliga kemikalier säger sig även Centerpartiet, det parti som ansvarar för miljöpolitiken, vilja förbjuda. Men det finns inga skarpa sådana förslag i alliansens nya förslag till riksdagen. Nu lägger vi fram förslagen i riksdagen.

För det andra är barn särskilt känsliga för kemikalier. Vi vill därför avgifta förskolorna, bland annat genom att inrätta ett kunskapscentrum som kan stödja dem med att ersätta farliga material. Samtidigt kräver vi att kommunerna upprättar en handlingsplan för avgiftning av förskolorna.

För det tredje ska vi kunna känna oss trygga med att mat och dricksvatten är fria från bekämpningsmedel.Miljöpartiet vill därför stödja eko-jordbruket och få mer ekologiskt i skolor, vård och omsorg. Vi vill skärpa skatter och regler för de värsta bekämpningsmedlen. Att som regeringen gör ge jordbruket ett giftigt fribrev duger inte.

Miljöpartiet vill förbjuda gifter som skadar barn. Som förälder ska du inte behöva vara expert för att gå och handla i mataffären. Det är dags för ett nytt politiskt ledarskap så att barnen kan få en giftfri barndom.

Helena Leander, MP

miljöpolitisk talesperson

Bodil Ceballos, MP

riksdagsledamot från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel