Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du sköna nära Gästrikland

Turista på hemmaplan sägs vara årets trend.

GD lägger luppen på Gästrikland som turistlandskap och hittar både billiga och dyra nöjen för hela familjen.

Det är lätt att bli hemmablind. Först när man får besök från andra orter brukar man försöka fundera ut något värt att visa upp. Men hur svårt kan det vara egentligen? Gästrikland är fyllt av semestermål och sevärdheter. En heldag på Furuvik i all ära men det finns andra, och billigare, resmål.

Packa kylväskan med matsäck åt hela familjen, brygg en termos kaffe och sätt igång med turistandet!
Vårt prisexempel bygger på en familj med två vuxna och två barn, fem och åtta år.
För dem kostar endast inträdet på Furuviksparken 570 kronor. Då tillkommer parkering 30 kronor, besök i Amazonas 20 kronor per person och kanske ett par biljetter till någon åkattraktion i nöjesparken. Minst. Att säga att ett Furuviksbesök kostar 1000 kronor är därmed ingen överdrift.

– Oj, det finns många smultronställen som är helt gratis, säger Sofie Ullström, turistbyråansvarig i Gävle.
Hon nämner snabbt traktormuseet på Källviks gård, "suveränt för barnen kan springa fritt", och baden längs kusten ut mot Bönan.
– Mitt favoritställe där ute är Gråberget. Den gamla militäranläggningen. Det är lite knivigt att hitta dit, men vi hjälper gärna till att visa på kartan. Därifrån har man en häftig utsikt in över Gävle, säger hon.

Vad turisterna som besöker Gävle frågar efter är helt väderberoende, konstaterar Sofie Ullström. När solen skiner vill alla bada. Regniga dagar är det museer som gäller.
Jag provar ett påstående: Det är fler turister än Gävlebor som besökt fängelsemuseet.
– Absolut! Främst vuxna. Barn tror jag gör det med skolan. Jag var där för några veckor sedan med turismgänget och kunde konstatera att det väcker frågor om samhället som jag inte tror att man berörs av som barn. Bara en sån sak som att det faktiskt satt fångar där så nyligen som på 80-talet får en att tänka till.


– Ett besök på alla bruk kanske. Axmar, Forsbacka, Mackmyra, Högbo. Bara Högbo räcker för ett dagsbesök med textil, parfym, smedja, det finns massor att göra.
Den som passerat Dragon Gate blir naturligtvis nyfiken på vad det är för något. Men i närheten finns en annan pärla som många missar.
– Älvkarleö! Nästa vecka är det Älvkarlebyveckan med massor av aktiviteter. För barn som gillar vatten finns Science center. Och en grej jag var och tittade på häromveckan som är jättehäftig. Varje vardag klockan 10 vittjas laxfällan på Laxön. En måndag kan det vara 100 laxar där i, barnen blir som tokiga! Och så finns sportfiskemuseet som har nya ägare. Det är Äventyrarna som var i Högbo som driver det nu. Älvkarleby är en jättebra dagsutflykt.

– Att det är billigt i Gävle. Det är många som påpekar det. En tur med Limöbåten kostar 40 kronor. Med Stockholmsögon är det ingenting.