Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbel ersättning för Cityfesten

Redan förra året meddelades att det inte skulle bli någon mer Cityfest. Istället kommer nu två festivaler att arrangeras den första veckan i augusti. Konkurrensen om besökarna kan bli hård.


Den tidigare Cityfestarrangören Tomas Gavlén vill inte kalla "Sommaryran" för en ersättning för Gävles nedlagda stadsfestival. Sommaryran är en helt ny aktivitet med delvis samma inriktning.
– Det handlar mycket om att ge lokala artister en chans att visa upp sig på en stor scen. Det är något som länge har saknats i Gävle. Sedan toppar vi med några större artister som Amy Diamond och Johan Palm. Men "Sommaryran" handlar om mycket mer än bara musiken. Det blir matstånd, karuseller och ett drogfritt disko för ungdomar, säger Tomas Gavlén.
Det känns som att "Sommaryran" riktar sig mycket mot ungdomar. Stämmer det?
– Det drogfria diskot, som vi tidigare har arrangerat på Konserthuset med gott resultat är ju en stor grej. Men det blir även lite tuffare rockinslag som borde passa även en lite äldre publik. Vi försöker ha något som kan passa alla. Men visst riktar vi oss speciellt till familjer. Vi har ju till exempel en familjeavslutning på söndagen.
Vad tycker du om att Rånock rock- och bluesfestival har lagts samma helg?
– Det är inget vi kan styra över. Vi har ju planerat det här arrangemanget i nästan ett år och det är ju alltid tråkigt för arrangörer när sådant händer, men det är ju inte ovanligt att saker krockar. Sedan tror jag inte att vi lockar riktigt samma publik. De är nog mer musikinriktade och vi är gratis.Den 7-8 augusti arrangeras rock- och bluesfestivalen "Rånock" på ett område runt Å-krogen. Vägen ut mot Gävle strand stängs av och 13 band ska möta Gävlepubliken. Janne Dahlberg på Å-Krogen tror att det finns plats för två arrangemang samma helg.
– Vi är mer inriktade på musiken och även om vi har haft väldigt blandade åldrar på våra musikkvällar så lockar kanske inte rock och blues de riktigt yngsta. Åldersgränsen blir ju också 18 år utan målsmans sällskap. "Rånock" är för dem som kanske inte attraheras så mycket av knallar, säger han.
Vad kommer att hända på "Rånockfestivalen"?
– Flera band, som Howlin' hawk & the leftovers, Beardfish och Jarry Haglund, som spelat tidigare på våra musikkvällar spelar på en utescen mitt emot restaurangen. Och så blir det serveringsstånd med mat och dryck.
Valde ni samma helg som "Sommaryran" för att vara uppstudsiga?
– Nja. Den veckan är ju inkörd som en festvecka bland Gävleborna, så därför finns det nog plats för båda arrangemangen. Lika många som besökte Cityfesten kan ju knappast få plats på området vid Läkerol Arena och på vårt område gör de det definitivt inte. Men visst är det lite kul att konkurrera.