Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla budskapom Hedvigs trädgård

Byggnads- och miljönämnden återremitterade ärendet om en ny detaljplan för området vid Hedvigs Trädgård i Gävle.
– Vi vill inte ta i det här innan vi fått klara besked, säger nämndens ordförande Lena Lundgren, S.

Nämnden vill veta vilket område som planen ska gälla innan man tar beslut, säger Lena Lundgren.

– Jag tycker att pingstkyrkan har gått ut med dubbla budskap. Man har sagt en sak till grannarna och en annan sak på mötena med kommunen, säger hon.

Den nya detaljplanen har beställts av pingstförsamlingen i Gävle, som vill bygga kyrka, idrottshall, förskola och seniorboende på de åkrar som finns kvar mellan handelsgården Hedvigs Trädgård och Villastan.

Av handlingarna som nämndens ledamöter fått framgår att den nya detaljplanen ska gälla hela området och den medföljande skissen visar hur växthusen kan ersättas av bostadshus. Den skissen har pingstkyrkan lämnat till kommunen.

Men till grannarna och till ägarna av Hedvigs Trädgård har både pingstförsamlingen och markägaren Hans Lennart Eriksson sagt att handelsträdgården inte berörs av byggplanerna.

– Hedvigs Trädgård kommer att vara kvar minst 50 år, sa Hans-Lennart Eriksson i Gefle Dagblad förra veckan.

Sven Ribba är projektledare hos Pingstförsamlingen och tillbakavisar beskyllningarna om dubbla budskap.

– Det är inte vi utan kommunen som har sagt att planen ska gälla hela kvarteret. Vi har inget intresse av det. Tvärtom tycker vi att det är bra med en handelsträdgård där, säger han.

– Jag förstår inte varför nämnden inte tog ett beslut. Nu blir hela arbetet försenat, säger han.

Planeringen av den nya kyrkan är fortfarande i ett tidigt skede, säger Sven Ribba. Nu närmast kommer man att göra en geoteknisk undersökning av området. Eventuellt behövs också en trafikutredning.

Först vid årsskiftet 2009-2010 kommer församlingen att ta det slutgiltiga beslutet om man vill bygga eller inte.