Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dukat till amerikansk vardag

Allt är inte hamburgare och uppblåsta pizzor på amerikanska matbord. Här finns vardagsmat, fjärran från neon och stadsliv. Köttfärslimpa med potatismos, ostgratinerad pasta och sotad fisk är några rätter som pryder middagsborden i de amerikanska hemmen.

Köttfärslimpa på amerikanskt vis skiljer sig från den vi är vana vid på några punkter. Blekselleri ingår som en viktig ingrediens, liksom persilja och gärna ett och annat lagerblad. Allt hackas fint och blandas med köttfärsen, som sedan gräddas av på samma sätt som vår svenska, fast något blekare.

Tillbehören är potatismos, kokta morötter och ärter. De senare kanske är inte alltför upphetsande, men ska det vara på amerikanskt vis så bör de finnas med. Lägg märke till att köttfärslimpan, som ofta serveras hemma och på enklare barer, är välgörande fri från onödigt fett. Att man sedan sköljer ned vardagsmaten med blaskigt kaffe är en annan sak.

Macaroni and cheese är en annan favorit. Ost är alltid en uppskattad ingrediens och dyker upp i alla tänkbara, och otänkbara, sammanhang. Det finns de som ägnat sig åt att räkna ut hur mycket ost en genomsnittsamerikan hinner få i sig under en livstid. Beräkningen stannade på ett halvt ton ost per person och liv. Kan man kasta in några skivor ost, helst cheddar som smälter till en trådig fyllning, så gör man det och låter sig väl smaka. Makaroner och ost är en rätt som i princip bara består av makaroner och ost som blandas med kokande mjölk, amerikansk senap och cayennepeppar. Rätten serveras oftast helt utan animaliska tillbehör, men gärna med en sallad som har ett överskott av tomater.

Från södern kommer den märkliga rätten sotad fisk, eller blackened fish. Tekniken är att fisken kryddas hårt och steks i het panna, för att återskapa smaken av mat lagad över öppen eld. Det går att hitta kryddblandningen för blackened fish i välsorterade affärer även i Sverige, annars är det enkelt att blanda en egen kryddmix av torkad chili, vitlök, timjan, oregano och paprika. Fisken ska helst serveras med smält smör och citron. Som garnityr, en kräfta eller annat skaldjur i äkta cajunstil, som gjorde stor succé i världen under senare delen av 1900-talet. Och varför inte, i väntan på sommar och svensk grill i det fria, kan vi njuta av en eller annan sotad firre tillagad inne i köket.