Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dumsnålt att lämna New York

Utrikesdepartementet, UD, har stora problem. Verksamheten sväller över budgetramarna. Några nya pengar från regeringen är knappast att vänta. När statsfinanserna redan pressas till bristningsgränsen ges inget utrymme för satsningar på utrikespolitiken.

Enligt makthavare.se har utrikesminister Carl Bildt – efter många om och men – bestämt sig för en lösning. Konsulaten i New York, Los Angeles, Kaliningrad och Kanton läggs ned. Tidigare ryktades om en stängning av det svenska kulturinstitutet i Paris. Det ska inte längre vara aktuellt. Men nog måste det finnas andra, mindre betydelsefulla beskickningar man kan offra..?

UD måste naturligtvis organiseras efter samma principer som statsförvaltningen i övrigt. Går det att slimma organisationen och utföra tjänster av lika god kvalitet till ett lägre pris, är det förstås att föredra. Så fungerar det dock sällan. Ofta är besparingar mer panikåtgärder än genomtänkta effektiviseringar. Dessutom är det utomordentligt svårt att värdera vad som egentligen är kostnadseffektiva lösningar. UD sysslar med en verksamhet som inte lättvindigt kan mätas i kronor och ören. Bildt och hans medarbetare handlar i Sveriges rykte.

Symbolvärdet av att Sverige stänger generalkonsulatet i New York ska inte underskattas. Vad säger det egentligen om våra utrikespolitiska ambitioner? Bildts blogg räcker inte. Ibland måste man faktiskt vara på plats.