Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Duo väcker nytt liv i Konsthallen

SANDVIKEN
Lars Westerman, 48 år.
Daniel Palmberg, 26 år.
Två gamla grannar blir Konsthallens nya intendenter.

Annons
- Jag tror de kommer att komplettera varandra på ett mycket bra sätt, säger Bo Eriksson, kultur- och fritidschef i Sandviken. Lars som lärare och etablerad konstnär och Daniel med kontakterna med ungdomen.
Efter några år i malpåse är det så dags att öppna den omdiskuterade Konsthallen.
- Vi hade 49 sökande och bland de sex som var kvar till sista gallringen fanns Lars Westerman, säger Åsa Wirén, bibliotekschef. Men Lars drog tillbaka sin ansökan.
- Det var helt enkelt för stort för mig själv och det fanns ingen rimlig möjlighet att lösa problemet. Därför tackade jag nej, menar Lars Westerman.

"Tände direkt"
Men under resans gång kom det fram funderingar om att ha två konstintendenter. Bo Eriksson och Åsa Wirén hade kört fast och hade ingen lösning när tankarna började gro.
- Lars tände direkt när jag frågade honom om han kunde tänka sig en delad tjänst och då med Daniel Palmberg. Jag var hem till Lars för tio dagar sedan och gjorde klart det sista, säger Bo Eriksson.
Daniel Palmberg driver redan ett konsthem i Sandviken tillsammans med en kompis. Det är Lars Palm-galleriet.
- Jag ska fortsätta med det också. Vi har nämligen planer på att det ska vara flera som arbetar på Lars Palm, säger Daniel Palmberg.

Greenaway favoriten
Frågan är om inte flera konstutställningsplatser konkurrerar för mycket med varandra.
- Det kan aldrig bli för mycket av det, menar Lars Westerman. Vi är många som brinner för konsten och vill ha mycket.
Daniel Palmberg börjar sin tjänst i mitten av augusti, medan Lars Westerman, som ska fortsätta som lärare på Hammargymnasiet, kör igång i slutet av augusti. Under september ska de börja planeringsarbetet innan det blir dags för första utställningen.
Vilken är då intendenternas favoritutställning?
- Lena Cronkvist, säger Lars Westerman.
- Peter Greenaway. En filmskapare som hade en jätteutställning i Malmö. Den vill jag ha i Sandviken, svarar Daniel Palmberg.
Lars om Daniel:
- En kompetent person med bra idéer. Det är svårt för en snart 50-årig person att ta åt sig det nya.
Daniel om Lars:
- Det känns tryggt. Det känns stort.

Spännande duo
Enligt Åsa Wirén är det en spännande duo som öppnar Konsthallen igen.
Trots att Konsthallen varit stängd några år har det kostat 400 000 kronor per år i driftkostnader.
JÖRGEN LARSSON