Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dussin

Ett dussin är tolv stycken av någonting. Och ett gross är tolv dussin. Som räknetal är dussin i dag ovanligt, men ordet användes flitigt förr. Inte minst vid försäljning av porslin, bestick och vissa livsmedel.

Bruket att använda tolv som bastal är mycket gammalt och har förmodligen ursprung i Mesopotamien. Det kallas duodecimalsystem efter latinets duodecim, tolv. I franskan bildades douzaine och i lågtyskan dusen. Det senare lånades in i äldre fornsvensk tid och blev till vårt dussin.

Dussin används också för att beskriva något medelmåttigt eller alldagligt. Vi talar till exempel om dussinmänniskor och dussinromaner. Detta genom uttryck som ”gå tretton på dussinet”, efter motsvarande bruk i franskan.

Och med detta ord avslutar vi denna långkörare på Folk & Sånt. Det har ju varit betydligt fler än dussintals ord som har förklarats under denna vinjett...