Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr dragkamp

”Regeringen tvärvänder i försvarspolitiken,” annonserade Ekot.

”Nedläggningen av förband stoppas,” skrev Svenska Dagbladet.

Det blev stora rubriker i fredags när det avslöjades att det ska bli ändringar i regeringens inriktningsproposition för försvaret.

Av det som kommit fram verkar det som om regeringen vill att nedläggningen av förband ska stoppas. Det nya begreppet ”mobiliseringsreserv” införs, vilket betyder att fyra bataljoner ska kunna sättas upp inom tre år, efter ett politiskt beslut och tilldelning av anslag. Dessutom ska ett kompani med 14 stridsvagnar stationeras på Gotland.

Det är tydligt att folkpartiledaren Jan Björklund, som under årets försvarskonferens i Sälen förespråkade militär närvaro på Gotland, har vunnit dragkampen i regeringen.

Troligtvis är även finansminister Anders Borg nöjd, eftersom han har fått igenom att förändringarna ska ske utan någon ökning av budgeten.

Men vad betyder beskeden egentligen? Ingen vet.

I praktiken återstår fler frågor än svar.

Kan 14 stridsvagnar i ett förråd på Gotland verkligen ha en avskräckande effekt? Och hur ska förändringarna rymmas inom befintlig budget?

ÖB Håkan Syrén är förmodligen glad att han flyr det svenska kaoset för att bli ordförande för EU:s militära kommitté i Bryssel. Hans efterträdare, generallöjtnanten Sverker Göranson, har just fått en ännu svårare uppgift.