Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr jordgubbe gör ingen sommar

Annons

Visst är det vackert med grönsaksdiskar som väller över och bjuder på färgprakt i rött, gult, orange och en massa härliga gröna nyanser.

Men det kan vara mindre härligt när man tittar närmare på varorna.

Torra sparrisbuntar, inplastade paprikor med mjuka fläckar, bladselleri med bruna kanter. Och alla dessa ruccolapåsar som kan lukta riktigt unket när man öppnar dem. Ibland har man tur, de små peppriga bladen är fina men vissnar snabbt i kylskåpet efter öppnandet.

Bäst att hålla sig till morötter, purjolök och andra pålitliga vintervaror. För annars gäller det att ha ögonen med sig. Och att ta sig en funderare – ska man verkligen köpa gröna delikatesser när det inte är säsong?

Ger en skrumpnad bit ingefära bättre smak än den malda i kryddhyllan?

Är en vattnig jordgubbe lyx bara för att den är dyr?

Är det finare att köpa en bunt uttorkad sparris än ett paket fryst?

Vem behöver färska sockerärter mitt i vintern när det finns flera frysta varianter?

Överhuvud taget innehåller frysdisken massor med gröna stapelvaror som håller betydligt högre kvalitet än dyr färsk import.

Ja, så där kan man hålla på och fundera. Nog är det vettigare att hålla sig någorlunda till säsongens varor. Det gäller framförallt sånt som sparris men rätt säsong gör till exempel något så trivialt som vitkål till en delikatess, krispig, lättkokt med en klick smör. Då är den nog så god som ”finare” primörer – just därför att den då är en primör.

Jag antar att handlarna känner press på sig att alltid kunna erbjuda allt, exotiska frukter och jordgubbar mitt i vintern. Men jag gissar att svinnet är rätt stort på det här området.

Modigt vore det att skära ner på utbudet, att ha färre varor per säsong men riktigt fräscha. Och alltid mogna avokador!

Mer läsning

Annons