Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr slutnota för landstinget

GÄVLEDrygt 5,5 miljoner kronor är den verkliga prislappen på entledigandet av landstingsdirektör Tommy Löfgren. Utöver avgångsvederlaget på 3,9 miljoner kronor ska landstinget också betala sociala avgifter.

Annons
- Det är vad det kostar att sparka någon utan saklig grund, konstaterar Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd, syrligt.

Betydligt större kostnad
Uppgörelsen mellan landstinget och Tommy Löfgren har väckt stort uppseende. Löfgren får 3,9 miljoner kronor i avgångsvederlag, en summa som i sig är anmärkningsvärd.
Men landstingets verkliga kostnad kommer att bli betydligt större.
Inklusive sociala avgifter handlar det om drygt 5,5 miljoner kronor.
- Den uppgiften borde landstinget ha gått ut med offentligt redan när uppgörelsen presenterades, tycker Inger Källgren.

Självklart
- Vi redovisade avgångsvederlaget. Att det på alla löner tillkommer sociala avgifter är självklart och inget man behöver nämna särskilt, anser däremot finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
De 5,5 miljonerna kommer att belasta landstingets resultat för 2003. Ett resultat som redan tidigare väntas bli betydligt sämre än budgeterat. Sjukvården fick så sent som på försommaren påbud om att genomföra ytterligare neddragningar för att undvika underskott.
Inger Källgren tycker att ansvaret för Löfgrenaffären helt vilar på den politiska landstingsledningen. Det fanns inga skäl att sparka honom på det sätt som skedde.
- Jag tycker synd om Tommy Löfgren. Han har all rätt att få den här ersättningen.
En intention med Tommy Löfgrens och andra chefers avtal i landstinget är att de efter sin chefsperiod ska övergå till andra arbetsuppgifter i landstinget.
Men i Tommy Löfgrens fall var parterna överens om att det var bäst att Löfgren lämnade organisationen, trots att det blev dyrt för landstinget.

Ny modell
Inom landstingsledningen funderar man nu på att frångå modellen med tillsvidareanställningar för högre chefer.
- Erfarenheten visar att det är oerhört svårt för chefer på den här nivån att övergå till en annan lägre befattning inom samma organisation, säger finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Björn Brink, centerns oppositionsråd, ställer sig dock tvekande.
- Tar man bort anställningstryggheten för cheferna måste man kompensera detta med någon sorts riskpremie som läggs ovanpå lönen. Det kan bli dyrt för landstinget, säger han.
Frågan kommer att ställas på sin spets under hösten då landstinget ska anställa en ny landstingsdirektör.