Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare besiktiga husvagn

GÄVLEDet blev dyrare att besiktiga hos Svensk bilprovning i måndags. Priset för en personbil ökade från 260 till 300 kronor eller 15 procent. Inte alltför blodigt.

Ägare till lätta släpvagnar och husvagnar har nog en annan uppfattning. Där är prishöjningen 85 procent - från 200 till 370 kronor.

Anders Johansson från Örebro befann sig i Gävle i måndags där han har en bror. Brodern var sjuk och därför lovade Anders besiktiga en släpvagn.

- När jag var där insåg jag att det kostade 370 kronor. Jag hade bara tre hundralappar och frågade vad jag då skulle göra.

Svaret var att han måste beställa en ny tid. När Johansson bad om hjälp med detta fick han beskedet att han själv måste ringa bilprovningens centrala bokning.

Missade prishöjningen
Det är nu gjort. Ny besiktningstid blev i slutet av juli. Första juli blir det automatiskt körförbud på vagnen...
Anders Johansson besiktigade sin egen släpvagn hemma i Örebro i förra veckan. Då betalade han 200 kronor och såg inget om prishöjningen från och med den här veckan.
Johansson har alltid betalat med kontanter och äger därför inte något kort. Någon sådan betalningsmöjlighet var det aldrig tal om.

- Jag blev så chockad så jag bara for därifrån, säger han.

GD besökte Gävles bilprovning vid Sörby urfjäll strax efter 15.30 på onsdagen. Vi tänkte tala med någon som köade för att besiktiga sin släpvagn eller husvagn.
Vi fann den asfalterade planen framför anläggningen
totalt öde. Lika öde var det inne på såväl personbilsbanorna som i de två banorna där tunga fordon och släpvagnar besiktigas.
Ett par av portarna på baksidan var öppna men någon personal syntes inte i hallarna när vi kikade in genom fönster i portarna.

Besked på papperslapp
Jodå, dörren till kundentrén var öppen. Där finns en skylt med öppettider som visar att det under tre av veckans dagar, dit hör onsdag, är öppet till klockan 17.

I kundmottagningen ståtar numera en automat där man själv anmäler sin ankomst. Fastklistrad på maskinen finns en lapp med prisförändringarna från i måndags.
När vi senare får tag i stationschefen i Gävle och Sandviken, Roger Berggren, ger han den här förklaringen till den öde anläggningen mer än en timme före stängningstid.

- Vi har personalmöte och utbildning för personalen mellan klockan 15 och 16 varannan onsdag. Efter klockan fyra har vi två man som fortsätter besiktiga.

"Olyckligt"
- Olyckligt. Vi brukar verkligen försöka hjälpa kunderna när det blir problem, är hans kommentar till släpvagnskunden som inte hade pengar så det räckte och fick åka hem med oförrättat ärende.

Berggren konstaterar att produktionen i Gävle har ökat rejält hittills i år. I januari besiktigades 4 100 fordon. I maj var resultatet 5 370 fordon.

- Ingen ska behöva riskera få körförbud på en personbil eller lätt lastbil i Gävle i dag, säger han.

Detta gäller alltså inte släpvagnar/husvagnar.

OLLE HILDINGSON