Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare krocka med gris än med älg

/
  • Att krocka med ett vildsvin ger ofta större och dyrare skador på bilen än en krock med en älg.

Det kostar, rent ekonomiskt, mer att krocka med en gris än med en älg. För bilägare och försäkringsbolag är det i genomsnitt 27 procent dyrare.

Annons

Det har Älgskadefondsföreningen räknat ut tillsammans med Länsförsäkringar i Kronoberg sedan antalet krockar mellan bilar och vildsvin ökat drastiskt i Sverige de senaste åren. Mellan 2006 och 2008 mer än fördubblades de, från 1 000 till 2 400 krockar.

Förklaringen till att grisen går hårdare åt bilen än vad älgen gör är enligt Länsförsäkringars utredning att vildsvinets tyngdpunkt ligger i höjd med bilens front. Kraften som utvecklas vid krocken med grisen träffar alltså det område, där bilens dyraste komponenter sitter.

Försäkringsbolagets studier visar att vagnskadekostnaden för en vildsvinsolycka ligger på i genomsnitt 37 000 kronor, medan priset för en älgkrock hamnar på 29 000 kronor. Lägst skadekostnader för bilen uppstår om man kör på ett rådjur, 17 000 kronor.
Utifrån de summorna beräknas de materiella kostnaderna för viltolyckor vara cirka 766 miljoner kronor varje år.
Men de värsta kostnaderna är naturligtvis personskadorna. Förra året dog sju människor i viltolyckor. Året innan skadades 74 svårt i krockar med rådjur/hjort, älg och ren.

Vägverkets beräkningar visar att kostnaderna för sjukvård, rehabilitering och andra sviter efter viltolyckor ligger på över en miljard kronor varje år.

Mer läsning

Annons