Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare parkera i centrum

GÄVLE
För två år sedan blev det tvärstopp i fullmäktige. Nu gör kommunledningen ett nytt försök att höja parkeringsavgifterna i centrala Gävle.

Annons
Efter en längre diskussion beslutade en oenig kommunstyrelse i går att höja den högsta p-avgiften på gatumark med 50 procent, från tio till 15 kronor i timmen.
Därmed går man helt på tekniska kontorets förslag från hösten 2001.
- Tekniska kontorets skäl är att få fler bilar att cirkulera runt. Inte att kommunen ska tjäna pengar på det, förklarar Mats Ågren, s.

"Utarmar centrum"
- Vill man ha en större rotation i centrum så kan man väl ha kortare parkeringstider. Det här är ett förtäckt sätt att få in pengar, hävdar Kenth Lövgren, fp.
- Det här kolliderar med handelspolicyn, som bygger på att vi ska ha ett levande centrum. Inte ett utarmat som det riskerar att bli nu.
Lövgren tror att fler väljer att åka till Valbo köpcentrum eller Maxi Ica om det blir dyrare att parkera i centrum.
Även centerns Roland Ericsson och moderaternas Gunilla de Maré ville avslå förslaget. Hennes partikamrat Björn Frankson tyckte annorlunda. Ulla Andersson, v, och Bodil Ceballos, mp, ville att miljövänliga bilar ska få parkera gratis. Men det fick de avslag på.
Det blir kommunfullmäktige den 16 juni som fattar beslutet om en höjning av taken för parkeringsavgifterna på gatumark. Om det går igenom där blir det den första höjningen sedan 1992.
Hösten 2001 var frågan senast uppe på fullmäktiges bord. Då rasade flera partier mot det som de uppfattade var ett bristfälligt beslutsunderlag. Tekniska kontoret hade inte ens frågat handlarna i centrum om deras åsikter. Därmed blev det återremiss.

Lyssnar inte på handlare
När man sedan lät köpmannaföreningar, fastighetsägare och Gävle centrumsamverkan tycka till så blev det tummen ner. Dessa ansåg att det ger en negativ signal om att det blir krångligare att handla i centrum.
- Nu tar man inte deras oro på allvar, beklagar Kenth Lövgren.

MATTIAS JONSSON