Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare sophämtning i Gävle

GÄVLESoptaxorna i Gävle kommer att fördubblas inom fem år.

Dessutom kommer kraven på källsortering och kompostering i hushållen att öka drastiskt.
-Ja, som systemet fungerar i dag är det nog en oundviklig utveckling. Med de utredningar och skatter som staten funderar på nu blir vår totalbedömning att vi har dubbel avgift om fem till sju år, säger Lars-Åke Skjöld, förbundsdirektör för Gästrike Återvinnare.
Det innebär ett stort ekonomiskt påslag för hushållen.
-Typhushållet i dag är en villa med 14-dagarstömning. Det kostar omkring 1 500 kronor per år. Jag är rädd att den kostnaden är uppe i över 3 000 kronor inom ett par år, säger Lars-Åke Skjöld.
Orsaken till höjningen är ett antal nya skatter.

En ny skatt
Gästrike återvinnare deponerar fortfarande mycket sopor, bland annat på Forsbackaanläggningen.
Deponiavgiften är nu 288 kronor per ton, men enligt Lars-Åke Skjöld kommer den snart att höjas.
-Vi tror att det kommer att bli en successiv höjning på 50 kronor per år de närmaste åren, säger han.
Dessutom kommer det troligen en ny skatt på sopförbränning till hösten. Enligt Lars-Åke Skjöld troligen på 400 kronor per ton.
Syftet med skatterna är att få kommunerna att sortera sitt avfall bättre, så att mindre mängder deponeras eller bränns. Gästrike återvinnare är ett kommunförbund som samordnar avfallshanteringen för de fyra gästrikekommunerna samt Älvkarleby. Den 20 juni tog förbundet beslut om att införa kompostering av hushållsavfall från och med år 2004.
Det väntas minska mängden sopor som ska deponeras med 10 000 ton om året.

Pedagogiskt problem
Men trots merarbetet som det kommer att innebära för hushållen kommer alltså avgifterna att fördubblas.
-"Trots det" är fel att säga. För om vi inte får bort förpackningarna, om vi inte sorterar blir det mycket dyrt. Det är ett stort pedagogiskt problem vi står inför, att förklara att om vi inte gör det här blir det etter värre, säger Olle Andersson, miljö- och kvalitétschef på Gästrike Återvinnare.
Det pedagogiska problemet drabbar Lena Andreasson, kommunalråd och orförande för Gästrike Återvinnare.

Måste vara noga
Hon ska förklara för väljarna/invånarna varför de ska skaffa kompostpåsar, skölja ur mjölkpaket och bära flaskor till glascontainern, samtidigt som taxan blir högre och högre.
-Vi måste var väldigt noga och duktiga på att informera framöver, det är helt klart. Vi får knacka dörr, verkligen se till att invånarna förstår varför vi gör så här. Men vi kan inte kasta på sophög som vi gjorde förr i tiden. Vi måste få folk att förstå att den som skapar avfallet måste betala för hanteringen, säger hon.


MAGNUS LUNDQUIST
026-159627
magnus.lundquist_gd.se