Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrast är godast när det gäller must

/
  • Emelie Thuresson, Elina Nordström och XX lät sig väl smaka av de olika sorterna. Hemma dricker de oftast Aportekarnes och blev förvånade över vinnaren.
  • Vissa skummar mer än andra när de hälls upp i glasen.
  • Vasa 20:- (1,5l)Tillverkas i ett litet bryggeri i Sundsvall och grundades 1997.Omdöme: Fruktig, för lite kolsyra, det är inte något vi skulle bjuda tomten på! Betyg: 2/5
  • Premier 12:- (1,5l)Luktar gott, riktigt god en favorit. Betyg 4,5/5
  • Mora must 13:- (50cl)Citat från etiketten: Mora bryggeri är ett litet familjeägt bryggeri, som arbetar för att de gamla svenska smakerna ska leva kvar. Vi tillverkar hantverksmässigt och använder oss av gamla recept.  Omdöme: Luktar som riktig julmust, mycket kolsyra. Väldigt god och smakar mest jul.  Solklar! Betyg: 5/5
  • Nygårda 13:- (1,5l)Originalrecept från 1910Omdöme: Luktar gott men smakade sämre. Söt och mild. Inte så god eftersmak. Funkar i nödfall. Betyg: 3/5
  • Apotekarnes 11:- (kampanjpris) (1,5l)Recepten kommer ursprungligen från Tyskland och finns som must året runt. Det är samma recept som påskmusten.Omdöme: Besk eftersmak, men mycket smak var det. Betyg: 3/5

Första advent är här och julmusten fylls på i fler och fler kylskåp i hemmen. Sex tjejer från Borgarskolan provsmakade fem olika sorters julmust i ett blindtest.
Klicka i bildspelet här ovan för att se betygen!

Annons

Julmust är en läskedryck som nästan varenda svensk dricker runt juletid, ungefär 45 miljoner liter konsumerar vi varje år i december. Julmusten uppfanns av svensken Robert Roberts och hans son Harry i Örebro år 1910. Meningen var att det skulle vara ett alkoholfritt alternativ på julbordet.

Julmusten är en stark konkurrent till läskedrycken Coca-Cola i december.

Vi låter testpanelens Emelie Thuresson och Isabelle Sundström svara på några frågor.

Vilken tid på året börjar ni att dricka julmust?

– Vi tjuvstartar julmustdrickandet i slutet av november men vi dricker det som mest i december för det tillhör stämningen, säger de.

Hur ska en bra julmust smaka?

– Mycket kolsyra och mild smak, säger Isabelle.

– Det ska inte vara för mycket smak för då tar smaken över och maten blir inte lika god, säger Emelie.

Vilken julmust är populärast hos er?

– Vi har i alla år haft Apotekarnes julmust hemma men tycker att det ska bli spännande att testa nya sorter som kanske blir en ny favorit, säger Isabelle.

Var det lätt att känna igen er favorit?

– Nej, vi blev förvånade.

Står Apotekarnes kvar som favorit?

– Efter att ha smakat Mora must så har vi ändrat åsikt, den var jättegod!

Slutsats:

Godast av dem alla var Mora must och tätt efter Premier julmust, verkligen något att bjuda tomten på! Apotekarnes och Vasa blev en förvåning att de fick så dåliga betyg.

Av: Frida Sjöberg och Moa Sandberg, elever på Borgis

Annons