Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt att riva miljövänligt

SANDVIKEN
Det kostar tio miljoner att riva de första 172 tomma lägenheterna i Sandvikenhus outnyttjade bestånd.

Annons
Rivningsföretaget har redan börjat sitt arbete i Norrsätra och staketet är på väg att sättas upp runt aktuella hus i Björksätra. Sedan ska också 24 lägenheter bort vid Thore Petré-vägen och Majorsgatan i Storvik.

Miljövänligt
- Det kostar ungefär 60 000 kronor per lägenhet att miljöriva, säger Ingvar Ryckertz, VD för Sandvikenhus.
Allt trä, glas och plast ska plockas ut och sorteras innan betongstommen rivs. Även betongen kommer att finfördelas och allt armeringsjärn plockas bort. Betongen ska sedan användas som fyllning.
I Norrsätra ska 48 lägenheter bort medan det blir 100 lägenheter i Björksätra. I Norrsätra har arbetet kommit så långt att det bara är att slå ner betongstommen. Rivningarna kommer att pågå under hela hösten och vid årsskiftet ska allt vara borta.
- Vi följer helt och hållet den strukturplan som vi satt upp, fortsätter Ryckertz. Vi måste helt enkelt få bättre lönsamhet på vårt bostadsbestånd.
- Alla ska ha klart för sig att det kostar att ha tomma lägenheter, fortsätter Ingvar Ryckertz. Det är pengar som Sandvikenhus få stå för.
Målsättningen är att Sandvikenhus 2008 ska ha en uthyrningsgrad på 95 procent mot de 86 procent som finns i dag. Enligt Ryckertz finns det i dag ingen anledning att ändra på de kraven.

Strövområden
Sandvikenhus ska direkt efter rivningarna återställa marken och se till att det blir strövområden. Att det skulle bli ett framtida småindustriområde är i nuläge inte realistiskt.
- Vi ska i alla fall utveckla det som blir kvar av områdena, lovar Ingvar Ryckertz. Allt för att områdena ska bli trivsamma för de boende.
Men allt ska inte rivas i Björksätra. Svensk Fritid har köpt 38 lägenheter och av dessa är 25 sålda till norrmän.
- Att ha sålt 25 lägenheter är ett bra facit, säger Ingvar. Svensk Fritid har nu också option på 72 lägenheter till och med nästa års utgång. Vad det tar vägen blir intressant att se.

JÖRGEN LARSSON