Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt med borttappade böcker

Många står i skuld till biblioteken. I Stockholm och Malmö är låntagarna sammanlagt skyldiga nio miljoner kronor. Men Gävleborna vet när de ska lämna tillbaka sina böcker, annars får de hjälp.

Försenade och borttappade böcker leder till att låntagare i Sverige drar på sig skulder. I Jönköpings kommun överstiger biblioteksskulderna en miljon kronor.

Men i Gävle är det inte lika allvarligt. Enligt Lisbeth Forslund som är bibliotekschef i kommunen var 73 personer tillsammans skyldiga 68 000 kronor i förseningsavgifter förra året.

– Det är bara en bråkdel av alla låntagare som lämnar för sent, och de allra flesta sköter sig exemplariskt, berättar hon.

Den vanligaste anledningen till att folk är försenade med att lämna in sina böcker till biblioteket är att boken helt enkelt har kommit bort. Men den vanligaste kategorin av böcker som kommer på villovägar är faktaböcker, något som Lisbeth Forslund tror kan bero på andra anledningar.

– En skönlitterär bok läser man kanske ut snabbare, medan man kan behöva en faktabok under en längre period.

Men biblioteken i Gävle har sedan några år tillbaka infört en övertidsvarning. Det är en påminnelse som skickas ut via mejl till låntagaren två dagar innan boken ska vara tillbakalämnad.

– Det har blivit bättre sedan vi införde systemet och vi har också fått många positiva kommentarer från låntagarna, säger Lisbeth.

Det finns också ett annat sätt att låna böcker från biblioteket som garanterat betyder att man inte lämnar tillbaka alstret för sent.

– Lånar man en e-bok så behöver man inte tänka på att lämna tillbaka den. Man går in på vår hemsida och följer en länk, sedan laddar man ner boken som en textfil och då finns den som ikon på låntagarens dator i fyra veckor, sedan försvinner den, berättar hon.

Men om man har lånat en bok och slarvar bort den kan det bli dyrt.

– Vi har en ständig övervakning på de som inte kommer in. Vi skickar krav på dessa och meddelar då att om avgiften inte betalas så går ärendet till inkasso.