Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt med dåligt vatten

GÄSTRIKE-HAMMARBY- Så här ska väl ändå inte dricksvattnet se ut!Mats och Mona Andersson på Vretbovägen i Hammarby har under en längre tid haft dåligt vatten till sitt radhus.

Annons
- Det började med att jag fick röda utslag på kroppen när jag duschade, berättar Mona. Jag visste inte vad det berodde på.
Men lösningen kom i somras när paret köpte en utomhuspool för barnbarnen.
- Det fanns ett reningsverk till poolen och skyddet blev nedskitat på en dag, säger Mats Andersson. Så det var bara att riva gamla handdukar och sätta som filter.
Mats hörde av sig till ansvariga på kommunens vattenavdelning.

Reningsfilter
- De lovade komma och ta prover, men inget hände, säger Mats Andersson. I stället köpte jag ett reningsfilter och fick det monterat vid ingående vattenledning.
Filtret skulle klara sex till åtta månaders användning.
- Hos oss tog det en vecka innan filtret var helt svart och igengrott, suckar Mats Andersson. Ett nytt filter kostar i alla fall 150 kronor och att köpa ett nytt sådant varje vecka kostar närmare 8 000 kronor på ett år. Pengar som vi absolut inte vill lägga ut.
Paret har också haft missfärgat och illaluktande vatten när de spolat.
- Det måste vara flera som råkat ut för samma problem, säger Mona Andersson. Men det är väl bara vi som haft filter och sett hur lortigt det blivit.
Vattnet i Hammarby kommer från sjön Öjaren norr om Sandviken. Det är vattentäkt för Sandviken, Kungsgården, Åshammar, Storvik och Hammarby.
- Det har varit lite problem under hösten, säger Kjell Pettersson på kommunens VA-avdelning. Bland annat har gator asfalterats och då tas det vatten till välten från brandposter och det kan orsaka försämrat vatten.
På vattenverket i Rökebo har inte personalen fått in några klagomål.
- Vi tog prover i Hammarby så sent som för en vecka sedan, säger Owe Svahn på vattenverket. Vi får svar de närmaste dagarna och då ser vi om det är problem med vattnet.
JÖRGEN LARSSON