Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt med ny storskola

I februari sade kunskapsnämnden ja till att göra Norrsätraskolan till en storskola.
Beslutet togs trots att ingen kände till kostnaderna, men nu är det färdigräknat.
Totalt kommer storskolan att kosta 38 miljoner kronor och inhysa upp till 450 elever.

2009 lades högstadiet ner på Norrsätraskolan Men I februari i år kunde Gefle Dagblad berätta att politikerna hade planer på att bygga den till en storskola.

Förslaget var att återinrätta alla årskurser, från F till årskurs nio. Tanken var att ha två parallellklasser i varje årskurs.

Kunskapsnämnden tog beslut om att gå vidare med planen, trots att man inte hade någon aning om kostnaderna.

– Det är klart att vi alla vill ha ett ekonomiskt underlag. Men vi måste erbjuda ­elever en skola och då tycker vi att det viktiga är att erbjuda det. Vi kan inte skjuta upp det längre, sade nämndens ordförande, Signe Brockman, S, till GD i februari.

Flera partier var emot förslaget i februari och Moderaterna, Folkpartiet Sverigedemokraterna reserverade sig, av anledningen att det inte fanns något ekonomiskt underlag.

Men till nämndens sammanträde nästa vecka finns kostnaderna klara och ska godkännas.

Över en treårsperiod beräknas elev, personal, investerings och lokalkostnader totalt uppgå till 38 miljoner kronor. Men kostnaderna är svåra att överblicka, det menar Lars Walter, grundskolechef i Sandvikens kommun.

– Det är extremt svårt att beräkna, men som vi ser det nu så blir det så här. Om förslaget tas ska tre helt nya årskurser in på skolan.

Utöver att högstadiet tillförs så ska F-6 gå från en klass per årskurs till att bli parallella.

– Det är en rejäl utökning med upp till 450 elever.

Redan till höstterminen 2015 kommer de första två sjundeklasserna att börja i skolan. 2017 kommer den att vara fullt utbyggd med två parallellklasser i varje årskurs.

På tisdag ska kunskapsnämnden ta beslut om det ekonomiska förslaget ska antas eller inte.