Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt resa på charter som singel

Har du sällskap på charterresan i höst? Gratulerar, då har du gjort en bra affär. Reser du ensam blir det däremot betydligt dyrare.

Sugen på en solig vecka i Ayia Napa på Cypern? Då gäller det att välja resesällskap. Reser du i par betalar ni nämligen 4 200 kronor var för en vistelse på Sun Garden Panthea Village via Vingresor. Reser du däremot ensam till samma ställe på samma datum får du ensam betala 7 625 kronor – alltså 3 425 kronor mer.

Samma princip gäller om du åker till Rhodos med Fritidsresor och bor på hotell Blue Star Sun Beach Resort. Medan paret betalar 5 048 kronor per person, får singelresenären hosta upp 6 923 kronor.

Och detta är inga undantag. De flesta researrangörer tar ett högre pris för den som reser ensam än för dem som reser två – det så kallade enkelrumstillägget.

– Vi försöker diskutera med hotellen om att de ska sänka priset. Men hotellen har samma kostnad för rummen, oavsett om det bor en eller två personer i det, säger Magdalena Öhrn som är informationschef på Ving.

Enligt arrangörerna tar hotellen betalt per sängplats och då rummen oftast är anpassade efter två personer, måste man ekonomiskt täcka upp för den ”uteblivna” personen. Det sker genom tillägget, som alltså singelresenären får betala.

Många är de resenärer som känt sig grundlurade för att det är så mycket dyrare att resa som singel än som par.

Så får man göra såhär då?

Ja, det får man enligt Konsumentverket och Allmänna Reklamationsnämnden. Så länge man inte diskriminerar på grundval av hudfärg, kön, sexuell läggning eller nationalitet exempelvis, så är det helt okej rent juridiskt. Däremot är det viktigt hur priset gjorts upp.

– Som alltid gäller att priset måste vara överenskommet i förväg. En arrangör kan inte informera om ett högre pris på grund av att resenären reser ensam, först efter att avtalet träffats, det måste ske innan, säger Jessie Cargill-Ek på Konsumentverket.

Singelresenärer som inte vill betala högre pris än alla andra, hänvisas i stället till särskilda specialerbjudanden under lågsäsong, där man kan slippa betala själva enkelrumstillägget, eller tombäddstillägget som det också kallas. I andra fall är enkelrumstillägget något lägre än normalt. Flera av de stora researrangörerna har numera erbjudanden som riktar sig specifikt till singelresenärer – men i begränsad tillgång.

– Antalet singelhushåll ökar, men antalet singelresenärer gör inte det. Oftast reser man med sina vänner. Singelresenärerna utgör max fem procent av alla våra resenärer och så har det varit genom åren, säger Peter Hellström, informationschef på Fritidsresor.

Han fortsätter:

– På våra Solo-resor har vi gått in och tagit kostnaden för tombäddstillägget själva. Det ger ingen vinst för vår del, men vi vill kunna erbjuda något till alla våra kundgrupper. Ökar förfrågan måste vi ju anpassa oss så att det finns erbjudanden som passar. Och då får vi ibland ta den kostnaden själva.