Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyslexi - dolt handikapp

GÄVLE
- Jag har dolt mitt handikapp i 48 år. Jag har spelat teater i hela mitt liv, berättar Inger Öberg, 50.

Annons
Hon är en av många dyslektiker i Sverige. Minst en halv miljon svenskar har läs- och skrivsvårigheter.
Just nu pågår den europeiska dyslexiveckan. Det uppmärksammades i går i Gävle.
Undersökningar visar att läs- och skrivsvårigheter, dyslexi, är vanligt. Enligt Förbundet funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter - FMLS - är det svårt att säga en exakt siffra. Mellan 500 000 och 900 000 svenskar är drabbade.

Dyslexivecka
Under dyslexiveckan den 29 september till femte oktober anordnar FMLS och andra organisationer olika aktiviteter runt om i landet. Enligt förbundet finns det fortfarande många fördomar och stor okunskap i samhället om handikappet.
I Gävle var det öppet hus i ABF:s nya lokaler i Folkets hus. De flesta besökarna var lärare och annan personal från skolan som bland annat lyssnade på olika föredrag om dyslexi.
På plats fanns också Inger Öberg och Stina Bergman som berättade om sina egna erfarenheter. De är båda dyslektiker och har deltagit i det så kallade ALFA-projektet. Det är ett samarbete mellan bland andra ABF och arbetsförmedlingen som syftar till att stärka och stödja personer med läs- och skrivsvårigheter.
Många skäms för att de har svårt att läsa och skriva. För Stina Bergman, i dag 30 år, blev skoltiden hemsk.
- Jag hade väldigt jobbigt från första klass. Jag har dessutom en liten hörselskada så jag hade två handikapp.
Först vid 29 års ålder fick hon en diagnos. Via Alfa-projektet har hon fått hjälp och självförtroendet har ökat.
- Jag har jobbat för FMLS lokalförening i Ljusdal och åkt runt till skolor och föreläst om det här.
Nu bor hon i Gävle. Här går hon i en särskild dyslexiklass på Komvux och läser in gymnasieämnen.
Även Inger Öberg från Bollnäs har deltagit i Alfa-projektet. När hon gick i skolan fick hon gå i läsklass och hjälpklass. Hon har inga större problem att skriva och stava men har problem med läsförståelsen.
- När jag gick i skolan gick det inte så bra på proven. Jag fick höra att jag läst på för lite. Men jag läste och läste och läste. Mer än de andra i klassen.

Skamligt handikapp
Under hela sitt liv har hon skämts för sitt handikapp. Undvikit situationer där hon till exempel skulle bli tvungen att föra protokoll. Hon har fem barn och inte heller inför dem har hon velat erkänna sina problem.
- Egentligen ska man vara glad när ens barn kommer hem och vill ha hjälp med läxorna, att de vill lära sig. Men jag blev glad de dagar när de inte hade läxor.
För två år sedan fick hon klart för sig att hon faktiskt har ett funktionshandikapp.
- Det är inget fel på mig. Jag är inte dum i huvudet.

KARIN BERGKVIST