Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyster prognos för Gävleborg

Finanskrisen kan bli en mycket tuffare prövning än 90-talskrisen för Gävleborg. Om regeringens egen jobbprognos håller riskerar över 22 000 personer i länet att vara arbetslösa 2011.
Men hur krisen ska mötas råder det delade meningar om.

Annons

I juli 1993 var arbetslösheten i Gävleborg som högst under den tidigare krisen. Då var 21 700 personer arbetslösa i länet, vilket motsvarade 12,2 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år.

Enligt regeringens egen prognos kommer arbetslösheten att ligga på knappt tolv procent 2011. Gävleborg har landets högsta arbetslöshet och om inte den utvecklingen bryts hamnar arbetslösheten i länet långt över riksgenomsnittet. Sättet att räkna arbetslösheten skiljer sig något från de åren men arbetslösheten riskerar ändå i faktiska tal att bli högre än under 90-talskrisen.

Regeringens egen prognos och Konjunkturinstitutets prognos från i förrgår har gett nytt bränsle åt den politiska debatten om jobbpolitiken.

– Eftersom regeringen inte gör något bidrar de till att krisen fördjupas. De har ställt sig bredvid och tittar på, säger Ulla Andersson, riskdagsman och ekonomisk talesman för Vänsterpartiet.

Hon efterlyser kraftfulla satsningar från regeringen, framför allt på infrastrukturinvesteringar och satsningar på att bygga nya bostäder och rusta i miljonprogrammet.

– Alla andra säger att det behövs, säger Ulla Andersson som gärna citerar ekonomiprofessorn Lars Kalmfors: ”Det kostar mer att göra för lite än att göra för mycket”.

En samlad opposition kräver mer insatser från regeringens sida. Och det är inte omöjligt att det blir mer pengar, framför allt till kommuner och landsting. Men regeringen vill inte pytsa in miljard efter miljard för att möta effekterna av krisen, av rädsla för stora underskott i statsbudgeten. Konjunkturinstitutets förslag att satsa 50 miljarder nästa år säger regeringen direkt nej till.

– Regeringen arbetar med vårpropositionen och i den kommer man att lägga förslag för att mildra effekterna. Vi får avvakta de diskussionerna, säger Hans Backman, folkpartist och ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Han förordar satsningar på utbildning som det viktigaste sättet att möta krisen och också förbereda sig för uppgången i ekonomin. Men han ställer upp på regeringens linje att vara försiktig med statens finanser.

– Det som regeringen säger är att man vill se över möjligheterna. Samtidigt är det viktigt att inte göra av med allt vi har, och det tycker jag är rätt, säger Hans Backman.

Både han och Folkpartiet är ändå inne på att till exempel låta kommunerna använda sina tidigare överskott, totalt sex miljarder kronor, för att mildra krisen.

För Gävleborg, som domineras av tung exportindustri, är prognosmakarnas profetior speciellt dystra. Den inhemska efterfrågan beräknas kunna hållas uppe på en relativt hög nivå, medan exportföretagen spås gå mot ännu dystrare tider.

– Vi ska komma ihåg att kronan är lågt värderad. Där har vi en fördel. Hade vi inte haft det hade det varit ännu värre, säger Ulla Andersson.