Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystert år väntar kultur- och fritidslivet

GÄVLE 2004 blir ett dystert år för kultur- och fritidslivet i Gävle.
Det tror nämndens ordförande Lars-Göran Ståhl som i går klubbade igenom nästa års budget.
- Några ljuspunkter finns, men de är svåra att hitta.

Annons
Under året som gått har kultur- och fritidsnämnden redan tagit en rad tuffa besparingsbeslut - bland annat att dra in bokbussen och lägga ned fritidsgårdar.
Därför kom oppositionens "budgetkupp" i kommunfullmäktige i november som en kalldusch för Lars-Göran Ståhl, s.

Förutsättningarna ändrades och nämnden fick ytterligare två miljoner kronor mindre att röra sig med.
I går höll han i ett extra sammanträde där budgeten för 2004 klubbades igenom. Resultatet blir mindre pengar till Konstcentrum, Gävle konserthus, Fjärran Höjder-badet, enheterna Idrott & Friluft och Kultur & Föreningsstöd nästa år jämför med 2003.
- Det betyder bland annat att det finns mindre pengar att slåss om bland de som söker projektbidrag och stipendier, säger han.

Dessutom kommer konserthuset inte att klara sin målsättning att erbjuda Gävlepubliken alla typer av mer eller mindre kända musikgenrer. I stället får det i ännu större utsträckning bli "säkra kort" i forma av kända och breda artister.
Konstcentrum får förhoppningsvis ett lyft i och med flytten till de nya lokalerna, men pengarna till verksamheten minskar med 160 000 kronor.
Symfoniorkestern får drygt 1,1 miljoner kronor mer jämfört med i fjol och biblioteken drygt 950 000 mer. Men det betyder inte att dessa verksamheter kan utvecklas eftersom majoriteten av pengarna går till lönehöjningar.

- Ambitionen har varit att öka symfoniorkestern till 75 medlemmar. Det går inte i dag för gör vi det får gävleborna ingenting annat. Inga bibliotek, inga isbanor och så vidare, säger Lars-Göran Ståhl.
- Det jag tycker är mest tragiskt är att om det inte visas tecken på att pengarna kommer tillbaka framöver så måste vi fundera på hur vi ska göra 2005. Då kan de här två miljonerna få mycket negativa effekter.
Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se