Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Earth-hour-grejen

Annons

Nå, släckte ni lamporna i går nu då? Lydde ni Världsnaturfondens påbud?

Kanske stod ni rentutav på stortorget och hade det mysigt i mörkret? Hur mysigt det nu kan ha varit med ombyggnadsstaketet som spärrar av hälften?

Själv slog jag av huvudströmbrytaren helt här hemma i Källö. Och missade i och med det slutet på ”Robinsson 2009” och ”Babben & co” och hela ”2 ½ män” och ”Var fan är min revy?”

Ja, jag ser flera program samtidigt!

Äventyrlig och ombytlig som jag är kan jag inte stanna länge på samma ställe utan att drabbas av leda och tristess och därför brukar jag zappa runt mellan kanalerna på lördagskvällarna. Till min hustrus förtret kan tilläggas.

Gillar faktiskt den här earth-hour-grejen måste jag säga, och trots mina oerhörda vedermödor i går kväll (att missa all denna kvalitetsunderhållning) så känner jag att det är värt det. Att det är ett litet offer för mig – att det är ett lätt ok att bära.

Och jag tror dessutom, i all min naivitet, att det faktiskt sänder rätt tydliga signaler, till FN:s klimatmötesdeltagare i Köpenhamn i december, att miljontals människor över hela världen släcker ljuset samtidigt.

Samtidigt bryr jag mig oftast inte om miljön. Jag går inte och oroar mig för den i största allmänhet sådär. Nej, det är annat jag retar upp mig på. Torget till exempel och det förbannade gallerstaketet. Det ska alltså stå där, som en Berlinmur mellan Indiska och Nian, till sommaren 2010. Under 15 månader ska vi behöva få cellskräck på torget(!).

Jamen, det är sjukt lång tid, eller hur, för att lägga lite svindyr sten?

Under tiden får torghandlarna hålla sig på Rådhustorget. Vilket ju i och för sig är mysigt. Då blir det precis som innan stadsbranden 1869, då var ju Rådhustorget Gävles ”Stortorg”. Fast riktigt lika många korvstånd, som trängdes bredvid varandra, fanns det nog inte då. Tror jag?

På lördag intar Idoljuryn Gasklockorna. Och gävleborna får en chans att föreviga sina pinsamma stämmor. Vänta, nu fick jag en idé – kan vi inte stänga av strömmen då också?

krönikör på GD Nöje