Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyn försvarade SM-titeln

Guldet stannar hemma i byn.
Edsbyn försvarade på söndagen SM-titeln i bandy. Det blev seger med 6-4 (3-2) mot Sandviken inför drygt 20!000 åskådare på Studenternas i Uppsala.

Annons
Uppsala (TT)
Matchens store spelare visade vägen redan i inledningen.
Daniel Liw hämtade bollen strax utanför eget straffområde efter två minuters spel. Soloåkningen slutade strax utanför Sandvikens straffområde, med ett par snabba sidledsdragningar och ett precist skott. 1-0 till Edsbyn och en makalös prestation av 26-årige Liw.
Sandviken vände till 2-1 efter mål av Stefan Andersson och Magnus Muhrén. Men på bara två minuter i slutet av första halvlek tog Edsbyn tillbaka initiativet:
Efter 41 minuter tog Patrik "Palle" Rönnkvist ned en lång lyrboll från Magnus Olsson med yttersta spetsen av klubben, sedan avslutade han effektivt.
Efter 43 minuter föste Jonas Edling in en hörna till 3-2 med vad som mest påminde om ett dragskott.

I inledning av andra halvlek kom så guldrycket från Edsbyn. Vänsterhalven Kimmo Houtelin gjorde 4-2 i den 50:e matchminuten. Sedan var det kanonskytten Joakim Hedqvist som definitivt sänkte Sandviken med två hörnmål inom sju minuter.
Att både Stefan Andersson och Magnus Muhrén sedan blev tvåmålsskyttar spelade ingen roll, det 100:e SM-tecknet genom tiderna gick till Edsbyn.
Det var första gången på 28 år som två herrlag från samma län - Gävleborg - spelade SM-finalen i bandy. Förra gången, 1977, var det Broberg från Söderhamn som slog Sandviken med 3-1.
Nu är det Edsbyn som är länets bandyfäste. I en by där bandy är religion spelas sporten numera i en träkyrka, i den hall som invigdes i september 2003.
Det har gett utdelning i två SM-guld i följd. Det var första gången på 52 år som Edsbyn lyckades försvara ett SM-guld. Guldbyn från Hälsingland har nu vunnit sex SM-guld (1952, 1953, 1962, 1978, 2004 och 2005).
Lars Markusson/TT

Mer läsning

Annons