Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsvik missade EU-valet

GD:s granskning av röstdeltagandet i EU-valet visar att 61 av 64 kommunfullmäktigeledamöter tog sig till valurnorna. En av de politiker som röstskolkade är Jörgen Edsvik (S), som kandiderar till kommunrådsposten i höstens val.

Vid EU-valet den 25 maj tog drygt hälften av Gävles röstberättigade chansen att göra sina röster hörda. Ett valresultat som återspeglar landet i sin helhet – men knappast partiernas storsatsningar för att höja valdeltagandet.

Men i Gävle verkar det faktiskt som att politikerna lever som de lär. I alla fall inom kommunfullmäktige där 61 av 64 granskade ledamöter lade en röst i årets EU-val. Det betyder med andra ord att tre Gävlepolitiker stannade hemma på sofflocket.

Bland de tre röstskolkarna återfinns Jörgen Edsvik (S), aktuell för kommunrådsposten efter höstens val. GD ringde upp honom för att fråga hur han egentligen ställer sig till EU-valet.

– EU- valet? Det är absolut viktigt, svarar S-politikern.

Jörgen Edsvik har däremot inget riktigt svar på varför han själv varken förtidsröstade eller tog sig till vallokalen.

– Nej, det föll bort bara. Jag kampanjade ju ganska hårt för det så det borde jag ha gjort, absolut.

Jörgen Edsvik har märkt hur intresset för EU-frågorna ökat i Gävle, både genom kampanjer, dörrknackning och diskussioner med invånarna. Han tror att såväl supervalåret som en ökad mediebevakning och intågandet av nya partier kan ha bidragit till det ökande intresset.

Socialdemokraterna har utsett Jörgen Edsvik till kommunrådskandidat inför höstens val. En offentlig roll som gör att många kanske förväntat sig att han själv skulle ha tagit sig till vallokalen. I motsatts till Jörgen Edsvik valde samtliga av S-ledamöterna att lägga sin röst i EU.

– Hur tror du de tänker kring att du valde att inte rösta?

– Det tror jag nog de tycker är väldigt slarvigt, säger Jörgen Edsvik och bekräftar med ett skratt att han kommer att vara först till vallokalen vid nästa EU-val.

Morgan Darmell (M) och Ayser Bayraktar (C) röstade inte heller de i valet. Orsaken till detta berättar de om i artikeln här bredvid. Tre röstskolkare av 64 möjliga är i själva verket ett "bra" betyg för Gävle om man sneglar på tidigare genomförda undersökningar bland landets kommunpolitiker.

2009 konstaterade SR att 12 procent av ledamöterna i Leksand struntade i förra EU- valet. En undersökning av Dalslands fullmäktigen visar också att nästan var tionde politiker låg hemma på sofflocket vid valet 2009.