Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsvik öppen för camping för EU-migranter

Det kan komma att öppnas en camping – eller annan typ av ordnat boende – för tiggande EU-migranter i Gävle.
– Vi kommer att titta på det här, säger kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, S.

Annons

Som GD berättat har fyra politiker från Centern och Folkpartiet gått ut med krav på att kommunen förbättrar förhållandena för de EU-migranter som befinner sig i kommunen. De ska tilldelas en camping där de får tillgång till duschar, toaletter och ordnad avfallshantering, anser debattörerna.

Förslaget tas emot positivt av kommunalrådet Jörgen Edsvik. Faktum är att ett arbete redan dragits i gång för att ta reda hur kommunen kan hjälpa EU-migranterna på ett bättre sätt.

– Jag har haft träffar med allianspartierna, representanter för EU-migranterna och frivilligorganisationerna. Nu ska våra tjänstemän arbeta vidare med frågan. Om två-tre veckor hoppas jag att vi i de röd-gröna partierna kan ha ett ställningstagande klart, säger Jörgen Edsvik.

Han ser det som mycket angeläget att tiggarnas situation genomlyses.

– Vi fick nyligen uppgifter om att det finns barn i de här grupperna som lever under väldigt tuffa villkor. Det är problematiskt.

Om lösningen på boendefrågan just är en campingplats är inte säkert. Området där Getaway-campingen hålls är heller ingen självklar plats för ett sådant boende. Marken ägs visserligen av kommunen men är utarrenderad till en privat lantbrukare, påpekar Jörgen Edsvik.

– Jag vill inte ha alltför tydliga åsikter i den här frågan i dag mer än att jag ser det som angeläget att vi tittar på den.

Men initiativet välkomnas inte i alla partier. Moderaternas kommunalråd i opposition Inger Källgren Sawela säger nej till kommunala specialinsatser för tiggande EU-migranter.

– Det här är ingen kommunal uppgift utan i så fall mer något för civilsamhället. Vi kan eventuellt tänka oss att man stödjer kyrkor, föreningar och andra som vill hjälpa till men inte att kommunen går in med direkt stöd, säger hon.

Den fria rörligheten inom EU förutsätter att de som utnyttjar den inte ligger samhället till last.

– Vi måste vara tydliga med att kommer man hit ska man också kunna klara sig själv, säger Inger Källgren Sawela, M, kommunalråd i opposition.