Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Effektivisering på medicinkliniken

GÄVLEVid en flygande inspektion i början av april upptäcktes problem med överbeläggning och arbetsmiljöproblem på länssjukhusets medicinklinik.

På måndag vill arbetsmiljöverket ha sjukhusets svar på hur de ska lösa problemen.
Överbeläggningen gör att patientsängar måste ställas längs väggarna i korridorerna. Arbetsmiljöinspektören påpekade vid besöket att sängarna måste stå 80 centimeter från väggen så att personalen kan arbeta på ett "belastningsergonomiskt tillfredsställande sätt".
De fackliga företrädare som var med vid inspektionen tolkar problemen som att de behöver fler vårdplatser och mer personal. Sjukhusledningen tolkar anmärkningen mer bokstavligt.

Öppna gamla salar
De svarar arbetsmiljöinspektionen med att man gått igenom sina lokaler för att hitta extra platser att använda vid överbeläggning. Bland annat funderar man på att öppna gamla patientsalar som i dag används som läkarexpeditioner. Sjukhusets säkerhetschef Torsten Olsson ska tillsammans med räddningstjänsten gå igenom förslagen och se vilka som kan användas.
"I och med detta är den första punkten i rapporten, 80 cm runt patientsängarna, åtgärdad", skriver sjukhuset i sitt svar.
Den andra anmärkningen var att arbetsbelastningen var för hög på kliniken, och att det kunde leda till negativ stress hos personalen.
Även här såg fackrepresentanterna mer personal som en lämplig lösning.
Ledningen har valt ett åtgärdspaket, som ska effektivisera den nuvarande organisationen.
Några av punkterna i åtgärdspaketet:
o En central personalhantering ska göra att helgpersonalen slipper oroa sig för bemanningen och i stället kunna koncentrera sig på vårdarbetet.
o Medicinklinikens specialistläkare ska finnas på akutkliniken dagtid. Detta ska ge ett bättre patientflöde.
o Mobila team med läkare ska införas på försök. Det
ska snabba på utskrivningen av färdigbehandlade patienter.
Svaret sammanfattas med orden:
"Länssjukhuset vill dock understryka att sjukhuset har ett uppdrag att bedriva akut verksamhet. Kännetecken för denna är att den varierar under tid vilket bland annat betyder att vårdplatsdispositionen över ett dygn kan variera från överbeläggningar till ett 30-tal lediga vårdplatser. En bättre struktur på hur vårdplatserna skall användas är en prioriterad uppgift i sjukhusets förändrings- och utvecklingsarbete såväl inför sommarperioden som inför resten av 2002 och 2003".
MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 30
magnus.lundquist@gd.se