Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 31 år lämnar hon politiken

SANDVIKENEn stol i Sandvikens fullmäktige står tom.

Annons
Doris Carlsson har tackat för sig efter 31 års tjänst.
- Jag kom med i fullmäktige när Sandviken blev storkommun, säger Doris Carlsson, 67 år i dag men lika aktiv och full av spring som i unga år.
När Doris Carlsson kom in i fullmäktige på socialdemokraternas lista fanns de gamla rävarna Sven Åresund, Gösta Sandin, Erik Strand, Fred Eriksson och Nils Eriksson med som härliga profiler.
- Själva var vi några nya och förutom mig var det Vivi-Anne Cederqvist och Sören Olsson, säger Doris. Sören sitter för övrigt kvar i fullmäktige.

Profiler
- Då var det profiler i politiken, men i dag har det blivit alltmer politikerförakt och det är ett hot mot demokratin, menar hon.
Enligt Doris var det lättare att bli profil på den gamla tiden när allt pekade uppåt.
- Allt skulle förnyas och då är det lätt att arbeta med politik, menar Doris. Det är mycket svårare att tvingas föra en politik när det ska dras in på allt.
Doris Carlsson föddes i Järbo och växte upp i ett socialdemokratiskt hem.
- Så politiken fick jag med modersmjölken, skrattar hon. Men det var under krigsåren, och det skrevs historia varje dag, och då kom jag underfund med att jag ville vara med och påverka för att slippa framtida krig.
Ändå dröjde det till 1964 innan hon gick med i partiet. SSU fanns helt enkelt inte i Järbo.
- Men jag arbetade på kommunhuset så visst hade jag politiken omkring mig, säger hon. Vi anställda var faktiskt tvingade att gå på fullmäktige i Järbo för att lära oss politik.

Jämställdhet
Jämställdhetsfrågor och utbildningsfrågor har varit det som legat Doris närmast om hjärtat.
- Jag har varit ordförande i UAN och även i Östra kommundelsnämnden. Jag tyckte faktiskt om kommundelsnämnderna även om det fanns problem med fördelningen.
- Synd bara att det inte utvecklades. Men jag hoppas verkligen vi får närråd inom en inte alltför avlägsen framtid, menar Doris. Det finns inget värre än när avståndet blir för stort mellan valda politiker och folket.
Doris har under de 31 åren varit med och fattat många beslut. Vissa bra och andra mindre bra.
Det bästa?
- Det var stort när förskolan blev erkänd pedagogiskt och kom under skolan. Samma sak när särskolan kom in under skolstyrelsen. Det var frågor som gick förbi anonymt.
Sämsta beslutet?
- Rörbergs flygplats. Onekligen det mest omdiskuterade. Beslutet var rätt när det togs, men nu känns det skönt att det är borta för vår del.
Doris var också med och beslutade om skolor som revs och nya som byggdes. Var också med och beslutade om att riva bostadsområden och sedan bygga upp nya.
- Utvecklingen har onekligen gått fort, menar hon. Men nu är det slut för min del och efter årsskiftet har jag inte ett uppdrag kvar.
Det stora i dag är hunden och naturen.
- Bor perfekt i Högbo och det är nära till underbara svampskogen, skrattar Doris. Även om det varit glest mellan svamparna i höst. Men det kommer fler höstar.
JÖRGEN LARSSON