Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 38 år får Ascot nya ägare

– Jag skulle önska att jag var tio år yngre, säger Bo-Göran. Så att jag kunde fortsätta i tio år till. Vi har haft så jäkla roligt och blivit som en familj. Många kommer in här bara för att få en pratstund.

Leif nickar och håller med. Aningen rörd av stundens allvar.

– Nog fasen ska man väl kunna hitta på något, säger han och ser trulig ut som en besviken pojke. En ny kortlek tänker jag köpa som jag kan lägga patiens med, fortsätter han att skämta.

Riktigt glada är de i alla fall över att Thomas Säkki och Helena Sandström tar över och fortsätter med samma koncept. Med klassiska märken som Gant och Ralph Laurent, hög kvalitet och bra service. De har också jobbat länge, Thomas i 32 år och Helena i 23, så de känner sin verksamhet väl.

Leif och Bo-Göran möttes på Carl A Olsson där de började jobba som unga. Det var nytt med ”boutiqer” och jeans och de bestämde sig för att prova på egen hand. 1972 öppnade de Ascot på Nygatan där rambutiken Profilen ligger i dag och var bland de första i stan med Fonzie och Marilyn från Gul&Blå. Utsvängda ben skulle det vara, helst så att hela foten täcktes och mycket låg midja med två knappar. Sångaren Lasse Lönndahl bar tidigt den här fräcka modellen och blev lite av en trendsetter.

Butiken blev en succé och ungdomarna köade för att köpa jeans. Leif fick köra till Hillared utanför Borås varje vecka för att försöka få tag i fler jeans när lagret var tömt. Han minns en gång när han lyckades tjata till sig en bunt med 60 par och ringde hem för att berätta. ”Det räcker inte”, skrek Bo-Göran i telefonen och Leif åkte tillbaka en gång till. Han lyckades få tag i 58 par till och körde till Gävle med bilen full. Han var hemma klockan sju och då var det fullt i butiken. Klockan nio samma kväll var alla 118 paren slut. Ljusblå Bergis som kostade 69 kronor styck.

– Det var precis som i Stockholm där ungdomarna köade i Birger Jarlspassagen och ända ut på gatan för att få tag i jeans.

Jeansmodet höll i sig och affärerna rullade på. Tio år senare började Leif och Bo-Göran längta efter större ytor och att komma närmare centrum. Lokalen efter Hedmans bokhandel i Stadshuset var ledig och kändes perfekt för dem. Stilfull och personlig med mycket känsla och charm. De flyttade och inredde med mörka träslag, antika möbler, resväskor och uppstoppade fåglar. En gång vid ett inbrott blev den stora berguven stulen. Leif och Bo-Göran blev så upprörda att de efterlyste den i tidningarna. Uppmärksamheten gjorde att berguven blev svår att sälja och tjuven lämnade in den i en plastkasse till polisen.

Betydligt allvarligare var det efter branden 1987. Det hade blivit elfel i kassaapparaten och allt blev brandskadat, både varor och inredning. De tog nästan fem månader att sanera och Leif och Bo-Göran var oroliga för om kunderna skulle hitta tillbaka. De fick hjälp med en reklamkampanj som innehöll slogans som ”rykande aktuellt” och ”nytändning”. Det fungerade bra och kunderna återvände.

Ascot har alltid haft ett klassiskt sortiment. Gant är den största leverantören och Polo Sport är det många unga som vill ha. Hugo Boss blir butikens nyhet som Thomas och Helena tänker ta in igen. Annars på modefronten kommer det mera färg – och detaljer som sticker ut är det senaste. Gärna knallröda eller mönstrade strumpor och en matchande näsduk i kavajfickan. Röda byxor eller en röd kavaj är också inne just nu.

Den nya styrkan blir på fyra personer, Vivi Lindqvist tänker jobba kvar och Lillan Pettersson från JC kommer som ny. Att butiken blivit mötesplats känns tryggt för Bo-Göran och Leif. Om de tröttnar på att spela golf är det lätt att kika förbi. Leif tycker också om att åka med sin båt och Bo-Göran gillar att resa.

– Men vem vet, jag kanske öppnar en ny butik rakt över gatan, säger Bo-Göran och ser stursk ut.

– En PRO-butik eller vad då? kontrar Helena och båda skrattar.

Den första maj tar hon och Thomas över men något större firande blir det inte.

– Kanske att vi har något jippo i slutet av månaden, säger Thomas. Men då blir det tillsammans med några andra butiker och en bilfirma.

– Hur som helst är det jättespännande med det nya, säger Helena. Jag som bara jobbade halvtid förut måste nog jobba lite mer. Men vi tänker fortsätta att köra som förr, på kvalitet och service.

– Dyra märken till låga priser, lägger Bo-Göran snabbt till och ser full i sjutton ut igen.