Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter åtta år kom räkningen

Jannika Vadsten fick en räkning på 7 817 kronor för en åtta år gammal skuld till a-kassan som hon inte visste att hon hade.
– Det handlar om politik. Det är absolut inte något vi tycker är roligt, säger Anna-Lena Lundh på Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

I slutet av 1990-talet jobbade Jannika Vadsten extra på krogen och stämplade upp till heltid. I efterhand visade det sig att hon fått för mycket ersättning och blev återbetalningsskyldig. Skulden växte och hamnade hos Kronofogden innan hon till slut betalade av alltihop 2001. Trodde hon själv.

Nu har hon fått en ny räkning från a-kassan på den gamla skulden som hon trodde hon hade betalat.

– Det känns inte särskilt kul så här inför sommaren, säger hon.

Efter diskussioner med a-kassan har beloppet sänkts till 6 063 kronor. Men det är fortfarande mycket pengar.

Anna-Lena Lundh är kassaföreståndare för Hotell- och restaurangförbundets a-kassa. Hon förklarar att de gamla skulderna ska drivas in på regeringens uppdrag.

– Vi har fått ett ”hot” från IAF, inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, där de talat om att skulderna är att betrakta som statliga fordringar, säger hon.

Det vill säga, skulder till staten som aldrig förfaller. Därför ska de drivas in.

Alternativet för a-kassorna är att själva betala till staten med de nuvarande medlemmarnas avgifter.

Totalt är det flera hundra personer runt om i landet som drabbas av de nya hårdare reglerna. Skulder som egentligen skulle ha förfallit på grund av hög ålder dammas alltså av och ska drivas in.

I Jannika Vadstens fall är det extra konstigt eftersom hon fått besked från Kronofogden att hennes skulder var betalda. Att det återstod över 7 000 kronor av skulden kom som en överraskning.

– Vi kan inte hitta några handlingar om att Kronofogden betalat in de här pengarna till oss. Men är det så att Kronofogden har fallerat så går de självklart att rätta till, säger Anna-Lena Lundh.

Jannika Vadsten kommer nu att få göra upp en avbetalningsplan till a-kassan.

– Jag tycker att det är för jäkligt. Här har man gått i åtta år och trott att man varit skuldfri. Och så kommer det här, säger hon.