Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter jourtider inom ambulansen: Kostnaden för hyrpersonal har fördubblats

Regionen införde jourtider inom ambulansen för att spara pengar. Trots det har regionens kostnader för att hyra in personal till ambulansvården mer än fördubblats under 2016. Det rapporterar P4 Gävleborg.

Under hela förra året la regionen totalt 1 795 615 kronor på inhyrd personal.

I år har regionen lagt över fyra miljoner kronor på att hyra in personal. Och den siffran gäller endast fram till juli. Det visar siffror som P4 Gävleborg har tagit del av.

Införandet av jourtider inom ambulansen ledde till massuppsägningar. Kostnaderna för att täcka upp för den uppsagda personalen med inhyrd personal har alltså fördubblats.

– Det är framförallt oerhört tråkigt. Det här kom som förslag för att vi skulle spara drygt fyra miljoner och nu kan man säga att vi har bränt fyra miljoner i stället. Då är det bara en liten del av totalkostnaden egentligen, säger Rasmus Bjerén på Vårdförbundet, till P4 Gävleborg.

Peter Sund är nytillträdd chef på ambulansen. I mejl till P4 skriver han att regionen kan komma att fortsätta hyra in personal under hösten.

– Personalbristen under hösten beror på att medarbetare ställt upp i sommar genom att flytta fram sin sommarsemester och då har semester under hösten, och att uppsägningarna från i våras trätt i kraft. För att täcka en del av vakanserna har ambulansen anlitat hyrsjuksköterskor och ambulansen kommer även under hösten att kunna anlita hyrsjuksköterskor via bemanningsföretag, säger han.

På frågan om det var ett kostnadseffektivt beslut att införa jour svarar Peter Sund så här:

– Jouren kommer att följas upp under hösten och då kommer vi bland annat se hur ekonomin utvecklas.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!