Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kaoset – ambulansförbund kräver statlig tvångsförvaltning

Under sommaren kommer flera ambulanser ställas. Nu är situationen så allvarlig att ambulansförbundet Alarm kräver statlig tvångsförvaltning av ambulanssjukvården i Gävleborg.

Ambulanssjukvården i Gävleborg har tidigare fått kritik från bland annat vårdförbundet eftersom personalbrist gör att man tvingas ställa ambulanser under sommaren. Nu kräver ambulansförbundet Alarm statlig tvångsförvaltning.

– Det här är mycket allvarligt och kommer få de värsta konsekvenserna som en sån här sak kan få, ond bråd död, säger Henrik Johansson, tidigare förbundsordförande för Alarm.

Utöver att de ställda ambulanserna kommer kosta människoliv så innebär det även ett problem med arbetsmiljön för personalen menar Henrik Johansson.

– De kommer känna sig otillräckliga, de blir tyvärr ett alibi för de dåliga beslut som har fattats inom ambulanssjukvården i Gävleborg.

Simon Nilsson, tillförordnad verksamhetschef för ambulansjukvården i Gävleborg, menar däremot att det inte kommer bli något problem. I en debatt med Henrik Johansson i P4 Gävleborg menar han att man följer utvecklingen noggrant och ligger bra till.

– Utgångsläget är mycket bra, vi når våra ambitiösa mål och jag vill hävda att man är tryggare med ambulanssjukvården i Gävleborg än vad man är i Dalarna i sommar.

Ambulansen i Gävleborg tvingas nu ta hjälp av bemanningsbolag, något som enligt Simon Nilsson inte ska behöva innebära några problem.

– Vi gör ett mycket ambitiöst jobb med bemanningsföretagen, de kontrolleras ingående och det finns alltid en erfaren ambulanssjukvårdare på plats vid utryckning, säger Simon Nilsson.

Men ambulansförbundet Alarm är inte nöjda. Henrik Johansson delar inte Simon Nilssons uppfattning och menar att förtroendet är förbrukat.

– Simon Nilsson ljuger eller lever i en väldigt verklighetsfrånvänd värld. När regionen växer och antalet invånare ökar är det väldigt korkat att ställa ambulanser, säger Henrik Johansson.

Han tror att kravet på statlig tvångsförvaltning är en nödvändighet men är rädd för att det kommer att dröja.

– Tyvärr är det väl så att några måste sätta livet till i Gävleborg för att man ska få upp ögonen och göra något åt problemet, säger Henrik Johansson.

LÄS ÄVEN: Chefens dystra besked om ambulansen – vill se över möjligheten att sänka beredskapsmål

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android .