Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kritiken: nu ska allmänheten få tycka till om bostadsplanerna på Strömvallen

Både allmänheten och politikerna i kommunfullmäktige ska nu få vara med och tycka till om de omstridda bostadsplanerna på Strömvallen. Tidigast 2018 sätts spaden i marken. Fram till dess kan anläggningen bli kvar som fotbollsarena.

Annons

GD har tidigare berättat om bostadsplanerna på Strömvallen. Kommunen är på gång med en markanvisningstävling där olika aktörer ska få komma med förslag på hur området kan utvecklas med "i huvudsak bostäder". Detta enligt direktiven från kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Men frågan är kontroversiell. Både MP:s avgående kommunalråd Roger Persson och V har ifrågasatt planerna och efterlyst en bredare dialog kring hur den före detta allsvenska fotbollsarenan ska användas.

Läs mer: Ska Strömvallen bli Gävles Highbury?

Läs mer: V vill se kommunalt växthus på Strömvallen

På tisdagen diskuterades frågan på nytt i utskottet. Det bestämdes då att kommunen först ska ta fram ett så kallat detaljplaneprogram som visar i stora drag hur bostäderna ska byggas.

Programförslaget ska godkännas på högsta politiska nivå, av de 65 politikerna i kommunfullmäktige, innan tävlingen blir av. Även allmänheten ska få tycka till om förslaget.

– Alla politiker som ingår i utskottet var med på det här tillvägagångssättet, berättar Viveka Sohlén, översiktsplanerare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

STISSE ÅBERG: Jag släpper inte Strömvallen – trots allt

När en vinnare sedan har korats i tävlingen påbörjas arbetet med en detaljplan för bostäderna – som även den ska godkännas av kommunfullmäktige.

– I och med det här blir det en något förskjuten tidsplan. Vi tror att det kan finnas en färdig detaljplan våren 2018, men det beror också på om det blir några överklaganden, säger Viveka Sohlén.

Vid eventuella överklaganden av fullmäktiges beslut kan det dröja ytterligare innan bostadsplanerna blir verklighet.

Politikerna måste nu också ta ställning till hur Strömvallen ska användas fram till dess.

Tanken har tidigare varit att konstgräsmattan i början av nästa år ska flyttas till Sörby IP där Gefle IF vill skapa ett nytt centrum för ungdomsfotboll . Men nu kan det i stället bli aktuellt att behålla konstgräset på Strömvallen och köpa en ny konstgräsmatta till Sörby.

– Det blir upp till kommunstyrelsen att bestämma, säger Viveka Sohlén.

Läs mer: Politikernas förslag: Bygg bostäder på Strömvallen

Läs mer: 12-årige Petters förslag om Strömvallen: Gör en inomhusarena