Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter myggbråket – nu backar regeringen

Efter kritikerstormen mot uteblivna pengar till myggbekämpning i Nedre Dalälven-området kovänder miljöminister Åsa Romson, MP, nu i frågan. Regeringen väntas i morgon, torsdag, skjuta till fem miljoner kronor extra.

LÄS ÄVEN:

Myggbekämparna redo för ännu en strid

Lokalpolitikerna jublar: "Bästa presenten inför semestern"

Så bemöter Åsa Romson myggkritiken

Landsbygdsministern duckar i myggfrågan

LEDARE: Myggen eller människorna?

C-ledarens utmaning: "Tillbringa en dag i myggkatastrofen"

GD har under ett par dagar rapporterat om nödropen från Nedre Dalälven-området. Pengarna till myggbekämpningen är slut samtidigt som myggforskare spår värsta myggsommaren på länge.

Åsa Romsons uttalande i Nyheterna i TV4 om att "Vi får lite grann förlita oss till vädrets makter" väckte ramaskri bland boende i de utsatta områdena.

Efter uttalandet krävde Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson från Vinnersjö att Åsa Romson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S, skulle lägga en arbetsdag i Gysinge när orten har invaderats av myggor.

GD har under två dagar sökt Åsa Romson för att höra hur hon ställer sig till utmaningen. På onsdagseftermiddagen skickade regeringen i stället ut ett pressmeddelande om att totalt fem miljoner kronor extra avsätts till myggkampen i Nedre Dalälven-området. Detta trots den tidigare linjen att man vill få bort det biologiska medlet BTI i myggbekämpningen och pressa fram alternativa metoder.

Det formella beslutet tas i morgon, torsdag, och innebär att regeringen beviljar den ansökan som länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna, Uppsala och Västmanland skickade in i förra veckan.

– Det behövs en möjlighet till akuta insatser ifall nya mygginvasioner uppstår. Detta för att göra situationen uthärdlig för människor och djur i området. Regeringen säkerställer nu detta, säger Åsa Romson i pressmeddelandet.

– Det är oerhört glädjande för de boende i områdena kring Nedre Dalälven, skriver landshövding Barbro Holmberg i ett mejl till GD.

Hittills i år har mygginvasionen uteblivit, men pengar har saknats till ytterligare bekämpning. Nu kan den alltså genomföras om behov uppstår.

Även Miljöpartiets kommunalråd i Sandviken, Rejn Karlgren, gladdes över beskedet. Hon var kritisk till Åsa Romsons tidigare hållning i myggfrågan.

– Jag tycker också att hon kan åka dit och titta på de fina områdena som finns och varför de är värda att bevara. Det är ett väldigt unikt naturområde med en nationalpark och en otrolig mångfald. För att vi ska kunna behålla det så måste människor kunna bo och leva där. Det bör vara en nationell angelägenhet, säger hon.