Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter påtryckningarna – nu kan det börja hända saker på Alderholmen: "Känns jättepositivt"

Efter påtryckningar från fastighetsägare som vill utveckla det anrika magasinområdet på Alderholmen ska kommunen nu ta fram en strategi. "Det känns jättepositivt", säger Camilla Westman, en av dem som länge velat komma igång.

Gefle Dagblad har i flera artiklar berättat om de planer som fastighetsägare har för magasinen på Alderholmen. Anette Svedinger vill utveckla området med restaurang, hälsokafé och ett inglasat orangeri och Camilla Westman bygga bostäder på en lucktomt. I tolv år har hon väntat på att kommunen ska ta fram en detaljplan.

Läs mer: Camilla Westman är tillbaka – vill bygga bostäder på Alderholmen

Tv-inslaget: "Jag får många förfrågningar från företag som vill etablera sig här". Se Gefle Dagblads intervju med Camilla Westman från i våras.

De och flera andra har uppvaktat kommunledningen för att få klartecken att sätta igång – och nu ser det ut att börja hända saker.

– Det känns jättepositivt efter det sista mötet vi hade med kommunen i juni, berättar Camilla Westman.

Tidigare har kommunens strategi varit att ta fram en helhetsplan för området och även inkludera räddningstjänstens flytt och behovet av fler järnvägsspår vid centralstationen. Men det ligger flera år framåt i tiden och så länge vill inte fastighetsägarna på Alderholmen behöva vänta.

Läs mer: Därför har utvecklingen av magasinområdet dragit ut på tiden

Därför siktar kommunen nu på att lösa vissa frågor snabbare. Bland annat ska det utredas om bostäder kan accepteras inom området och i så fall på vilka fastigheter, och om de två lucktomter som finns mellan magasinen kan bebyggas. Riktlinjer ska också tas fram för bevarandet av kulturmiljön. I november ska kommunpolitikerna ställa sig bakom en färdig strategi.

– Det här är ett sätt att gå fastighetsägarna till mötes. De måste få möjlighet att utveckla sina fastigheter, säger Harald Knutsen, samhällsplanerare på kommunledningskontoret.

Läs mer: Nya kontorsbygget ska länka ihop Alderholmen med Gävle strand – men planerna väcker motstånd

Framåt slutet av nästa år hoppas Camilla Westman att kommunen kan ha en färdig detaljplan för den lucktomt som hon vill bebygga. Hon har en vision om att området sjuder av liv med bostäder, restauranger, butiker, caféer och upplysta gatustråk.

– Gävle strand är ju väldigt tjusigt, men om man går över magasinområdet in mot stan är det nästan spöklikt trots att läget nära centralstationen är superhett. En utveckling skulle gynna såväl oss fastighetsägare som kommunen och Gävleborna, säger Camilla Westman.

Läs mer: Efter sex år på Söder - skola flyttar till magasin