Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter protester från de funktionshindrade - kommunen lovar behålla tillgänglighetsexpert

Protesterna från de funktionshindrade gav resultat. Nu lovar den nya kommunledningen i Gävle att behålla den hotade tjänsten som tillgänglighetssamordnare.
– Det är jätteviktigt att ha en särskild person som arbetar med de här frågorna, säger kommunalrådet Helene Åkerlind, L.

De senaste 15 åren har Gävle kommun haft en särskild tillgänglighetssamordnare anställd, Sören Norman. Hans uppgift har varit att lyfta fram de funktionshindrades perspektiv vid till exempel om- och nybyggnationer och olika kommunala aktiviteter och vara en länk mellan kommunen och de funktionshundrades organisationer.

Äntligen – nu finns Gefle Dagblad som app! Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Under fjolåret beslutades att den här tjänsten skulle tas bort när Sören Norman går i pension i vår. Tillgänglighetsfrågorna skulle i stället lyftas över till en grupp tjänstemän på en nybildad enhet på kommunens HR-avdelning.

Detta har de funktionshindrades organisationer reagerat starkt över. De befarar att tillgänglighetsfrågorna ska komma i skymundan när de inte hanteras och drivs av en speciell person inom kommunen. De funktionshindrades behov riskerar att glömmas bort, tror de.

När HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Gävle, i ett debattinlägg i GD nyligen vädjade till den nya politiska ledningen i Gävle om att riva upp beslutet fick de den respons de önskade sig. Helene Åkerlind, L, kommunalråd och ny ordförande i kommunens tillgänglighetsråd, lovar att tillgänglighetsamordnartjänsten ska behållas.

– Det ska finnas en särskild person på kommunledningskontoret som har ett tydligt fokus på tillgänglighetsfrågor. Om den här tjänsten ska kallas samordnare, strateg eller något annat är oväsentligt, det viktiga är att det finns en person med en lapp i pannan som det står tillgänglighet på, säger hon.

Helene Åkerlind konstaterar att kritiken från HSO gjort att kommunledningen fått upp ögonen för frågan

– Även om tillgänglighet är en fråga inom alla kommunala verksamheter måste det finnas en särskild person som har ett övergripande samordningsansvar och som är vägen in i kommunen för funktionshinderrörelsen.

Vem som ska få den här tjänsten är ännu oklart.

– Vi får se om det finns någon i organisationen som kan axla rollen eller om vi måste nyrekrytera, säger Helene Åkerlind.

Lars-Göran Wadén, vice ordförande i DHR i Gävle, är nöjd med beskedet.

– Jag öppnar inga champagneflaskor än. Av erfarenhet vet jag att politiker kan säga saker som de sedan formulerar om och så blir det inte som man trott. Men det här känns förstås bra, deras besked är glasklart att tjänsten som tillgänglighetssamordnare ska vara kvar och det är ju det vi krävt, säger han.

Läs även: Kostnaderna för personlig assistans ökar

Läs även: 75-åring ville ha sex med förståndshandikappad