Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter stödet från SD – nu är Inger Källgren Sawela redo att styra Gävle i minoritet

Under sin uppväxt var hon omgiven av socialdemokrater. Ändå blev Inger Källgren Sawela moderat.
Efter stödet från främlingsfientliga SD, där partiet fällde de röd­gröna, är hon och alliansen nu redo att styra Gävle – utan majoritet över blockgränsen.

Drygt nittio minuter in i kommunfullmäktiges budgetdebatt i november i år kom Roger Hedlund, SD, med nyheten som vände upp och ner på allt i det politiska livet i Gävle. Partiet skulle aktivt fälla det sittande rödgröna styret genom att rösta fram alliansens kommunbudget för 2016.

Läs även: Edsvik om året vid makten: "Vi lämnar ett dukat bord"

Inger Källgren Sawela sneglade på M:s distriktsordförande Patrik Stenvard som satt en bit längre bort i salen.

– Han såg ut att ha samma tankar som jag. ”Vad händer nu?”, säger hon när GD intervjuar henne dagarna före jul.

Direkt efter att alliansbudgeten hade röstats igenom så meddelade kommunalråden för S, V och MP att de avgår till årsskiftet. Nära hundra år av S-styre i kommunen var därmed över.

Väntat, menar politiker från den rödgröna sidan. Men enligt Inger Källgren Sawela kom det som en total överraskning för henne. Hon hade räknat med att de rödgröna skulle fortsätta styra med alliansens budget. Skillnaderna mellan förslagen var så pass små, menar hon.

– Det är väldigt märkligt att de avgick. Nu funderar jag väldigt mycket på varför. De kan ju vara splittrade i det rödgröna blocket eller känna att det inte fungerar tillräckligt bra. Men det är bara spekulationer, säger hon.

Enligt henne ska både S och MP ha avböjt att förhandla med alliansen om ett blocköverskridande styre.

– Bara V ville förhandla, men inte utan villkor. Och det var så pass stora och viktiga frågor för alliansen att vi tackade nej, säger hon.

I stället ska allianspartierna nu försöka styra Gävle med 27 av 65 mandat i kommunfullmäktige. De rödgröna har 30 och alliansen åtta. I varje omröstning måste alliansen därför få stöd av minst sex politiker från andra partier för att få i genom sina förslag. Det blir inte lätt, tror Inger Källgren Sawela.

– Det blir utmanande. Vi är inte vana vid att sitta i ledningen heller. Men vi kommer att klara det bra, jag är helt övertygad, säger hon.

Men varför ska ni styra när ni har färre mandat än de rödgröna?

– Därför att de andra inte ville.

Enligt Dagens Industri är alliansens maktövertagande i Gävle ett politiskt experiment, sanktionerat av den högsta M-ledningen. Om experimentet faller väl ut i Gävle kan alliansen göra likadant på riksnivå. Men Inger Källgren Sawela förnekar i samma intervju att hon skulle ha fått sådana direktiv uppifrån.

På riksplanet har det varit tabu för alliansoppositionen att lägga en gemensam budget och ta makten med hjälp av SD. Varför är det okej i Gävle?

– Vi i alliansen har lagt gemensamma budgetar i Gävle i nio år och har inte diskuterat det över huvud taget. I min vildaste fantasi hade jag inte kunnat föreställa mig att de rödgröna skulle avgå för att vår budget gick igenom, säger Inger Källgren Sawela.

Men den 1 januari blir det hon som tar över som kommunalråd och kommun­styrelsens ordförande efter Jörgen Edsvik (S). Detta efter nära 40 år i opposition. 1976 valdes Inger Källgren Sawela in i Gävles kommunfullmäktige för M.

Men hon är uppvuxen i en arbetarfamilj på Brynäs med en pappa som var aktiv socialdemokrat.

– Det var jättemånga som var socialdemokrater då. De gjorde ett fantastiskt jobb med att bygga upp det här landet. Men min pappa gick bort när jag var ung och sedan förändrades samhället värderingar, säger hon.

Under gymnasieåren på Vasaskolan var hon engagerad i elevrådet, men drogs aldrig med i vänstervågen.

– När de andra sa ”längre raster” sa jag ”kortare”. Och när de sa ”färre prov” sa jag ”fler”. De blev en röd sida och en blå fast vi inte förstod att det var partipolitik, säger hon.

När hon senare gick på lärarhögskolan blev polariseringen ännu tydligare. Då gick hon med i Moderata ungdomsförbundet.

1994 lämnade Inger Källgren Sawela sitt dåvarande jobb som speciallärare för att bli oppositionsråd i landstinget på heltid. Men 2004 återgick hon till kommunpolitiken.

Oppositionspartiernas roll är kritisera sådant som de tycker är fel, menar Inger Källgren Sawela. Men hon medger att alliansen i Gävle ibland kanske tagit i för mycket.

– Den höga arbetslösheten här är den fråga jag är mest ödmjuk inför och där vi kanske inte alltid har varit helt sakliga i vår kritik, säger hon.

Därför menar hon att det är viktigt att alliansen nu lyckas förbättra skolresultaten och få ut fler Gävlebor i jobb. Alliansen har även hårt kritiserat att Gävle brukar hamna långt ner när organisationen Svenskt Näringsliv rangordnar Sveriges kommuner efter hur bra deras företagsklimat är.

Hur lång tid behöver ni på er för att förbättra resultatet?

– Det går inte att säga, men vi hoppas att vi ser en förbättring från år till år, säger hon.

I flera år har de rödgröna i Gävle arbetat med en plan för hur centrum ska göras om. Det arbetet tänker alliansen nu avbryta. Men Inger Källgren Sawela menar att delar i planen är bra.

– Vi vill att man ska komma närmare vattnet och underhålla och reparera kajer. Vi vill bygga cykelstråk på Nygatan, skapa en parad­gata av Drottninggatan och att se över trafikplaneringen på Södra Kungsgatan, säger hon.

Vad menar ni med ”paradgata”?

– Det ska bli samma attraktiva läge som det är runt Stortorget, nämligen att man upplever att man är på en riktig paradgata där affärerna blomstrar och där gående och cyklister inte blandas. Det ska upplevas som en inbjudande portal till Gävle från centralstationen och resecentrum, säger hon.

Alliansens satsning på ”tryggt och snyggt” är också viktig, menar Inger Källgren Sawela.

– Jag tycker att vi har slarvat lite med att ta hand om det vi har i Gävle. Vi har vår Rådhusesplanad där det finns paviljonger som förfaller. Vi behöver måla övergångsställen och parkeringsrutor så att det ser fräscht ut och diskutera med fastighetsägare hur vi kan belysa staden på ett bättre sätt. Och städa, säger hon.

Trots bostadsbristen i Gävle är S och alliansen däremot helt överens när det gäller bostadsbyggandet, enligt henne.

– Vi har skruvat upp takten allt vi kan och ska bygga 10  500 nya bostäder fram till år 2030, säger hon.

Men först ska Inger Källgren Sawela vara lite jul- och nyårsledig. När det blev klart med maktskiftet sa hon först nej till att barn­barnen skulle komma på besök redan före jul.

– Jag ringde till min dotter och sa att ’det går inte, vi måste ha utbildningsdagar och det är oerhört viktigt att alla är med’. Men jag hörde ju på henne att ’Mamma, man kan inte prioritera bort barnbarn’.

Det slutade med att Inger Källgren Sawela lade om sitt schema för att hinna umgås med barnbarnen. Det är hon glad för i efterhand.

– Jag är ibland dålig på att säga nej till arbete. Mina barn är rädda för att jag ska jobba för mycket. Jag tror att de är rädda om mig, säger hon.

Läs mer: Rödgröna budgeten fälldes av SD – Gävles kommunledning avgår